Dr. Horváth Péter szeptember 2-től segíti az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkáját. A Debreceni Járásbíróság bírája az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) csereprogramja keretében dolgozik majd Strasbourgban.

Horváth Péter feladata a beérkező ügyek előkészítése, véleményezése lesz. A felhívásra azért jelentkezett, mert mindig is érdekelte, hogy más országokban hogyan működik az igazságszolgáltatás, illetve hogy miként lehet a különböző tapasztalatokat megosztani a hazai és a külföldi bírákkal. Ezért nagy hangsúlyt fektetett angol jogi szaknyelvi tudásának fejlesztésére, számos képzésen és nemzetközi konferencián vett részt. Többször előadónak is felkérték. Kiválasztása a mostani feladatra – szerinte – ezeknek a különböző nemzetközi oktatói tevékenységeknek a pozitív visszajelzéseként értelmezhető.

Dr. Horváth Péter 1998-ban végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1999-ben bírósági fogalmazó, majd a 3 év letelte után bírósági titkár lett a Debreceni Városi Bíróságon. 2003-ban nevezték ki bírónak. Először nyomozási bíróként járt el, utána 5 évig gazdasági büntetőügyeket tárgyalt. Jelenleg pedig – a vagyon elleni bűncselekményektől kezdve a közlekedési bűncselekményekig – mindennel foglalkozik.