A román kormány elfogadta szerdán a társadalombiztosítási járulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló törvénytervezetet, amelyet a parlament elé terjeszt.

E szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos járulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő járulékot is 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék a korábbi 25,8 százalék, illetve 30,8 százalék helyett.

Az intézkedés, amellyel a munkáltatókon akar segíteni a kormány, október 1-jétől lépne hatályba. A román kormánykoalíció tervei szerint a parlament a nyári rendkívüli parlamenti ülésszak keretében szavazza meg a tervezetet.

A bukaresti kabinet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) beleegyezése nélkül döntött úgy, hogy csökkenti a tb-járulékot. A washingtoni pénzintézet bukaresti küldöttsége ezért a múlt héten véget ért felülvizsgálati látogatása alkalmából nem vonta le a román gazdaság helyzetével kapcsolatos következtetéseit, a kiértékelést őszre halasztotta.

Románia 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági jellegű hitelszerződést kötött az IMF szervezésében, amely 2015-ben jár le. A megállapodást nem bontották fel, de Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter elismerte, hogy a mostani helyzetben Románia nem hívhatna le hitelrészletet, ha akarná se. Románia 2011 óta nem folyamodott az IMF támogatásához, a mostani és az előző hitelmegállapodás ugyanis elővigyázatossági típusú volt. Bukarest 2016-tól nem akar újabb hitelszerződést.