Széleskörű szigorításokat tervez a vállalkozók adóalap-csökkentésének feltételeiben jövő januártól a szlovák kormány – közölte honlapján a Pravda független szlovák lap kedden.

A cégek adóalapjából leírható vállalati kiadások összetételét és arányát szabályozó törvény módosításának szükségességét azzal indokolta a pénzügyi tárca, hogy az visszaélésekre ad lehetőséget.

Szlovákiában hétköznapi jelenséggé vált, hogy jól menő cégek, alig vagy egyáltalán nem adóznak, ugyanis a könyvelésükben kimutatott adataik szerint évek óta veszteségesek. Ennek egyik oka, hogy a tulajdonos magánjellegű kiadásait is vállalati kiadásként könyveli el. Jellegzetes példa erre, amikor papíron veszteséges vállalat többszázezer eurós gépkocsit vásárol, vagy más luxuskiadásokat könyvel el.

A tárca által tervezett szigorítások központi eleme, hogy a jövőben a vállalatok által vásárolt, elvileg magáncélra is használható áruk és szolgáltatások költségének 80 százaléka lesz leírható az adóalapból. Amennyiben a vállalat az ilyen áru vagy szolgáltatás költségét teljes értékében le szeretné írni az adóalapból, akkor bizonyítania kell, hogy azt kizárólag a vállalkozása céljaira használja.

A törvénymódosítás ezen felül összetett változtatásokat eszközöl a vállalati ingatlanok megvásárlása vagy építése céljából beruházott összegek leírásának időtartamában, valamint összeghatár értékeket vezet be a cégek számlájára megvásárolható ingóságok tekintetében. A gépkocsiknál ez 48 ezer euró.

Az egyelőre még csak előkészületi stádiumban lévő – ugyanakkor a pozsonyi törvényhozásban uralkodó erőviszonyokat tekintve várhatóan elfogadásra kerülő – módosítás részét képezheti annak a pénzügyi tárca által meghirdetett intézkedés sorozatnak, amellyel Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter tavaly hadat üzent az áfacsalóknak és adóelkerülőknek. Becslések szerint az áfacsalások és az adóelkerülések miatt évente több százmillió eurós adóbevételtől esik el a szlovák költségvetés, amelynek deficitjét tavaly – a szaktárca vélekedése szerint részben ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően – sikerült 3 százalék alá küzdeni.