A kormány 2015. január 1-jével elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (Trade Controll) vezet be az áfacsalások megakadályozására. A rendszer célja az áruk útjának nyomon követésével annak megelőzése, hogy Magyarországon az adóhatósághoz előzetesen nem bejelentett áruk kerülhessenek forgalomba.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) közleménye szerint a kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozások adószakmai, és bűnügyi szakterületek bevonásával zajlanak.

Mint írták, iparszerűek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzetközi bűnszervezetek rendszeresen megcsapolják a nemzeti költségvetéseket. A szabálytalanságok miatt a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria szakminisztere október elején Prágában abban állapodott meg, hogy az adóhivatalok szorosan együttműködnek az adócsalások elleni harcban.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő összeghatára 1 millió forintra csökken a jelenlegi 2 millió forintról. A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelőzése érdekében az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk.

Az élő- és félsertésre vonatkozó áfacsökkentés kedvező tapasztalatait figyelembe véve január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfa kulcsa.

A szarvasmarhafélék, juh és kecske értékesítése során tapasztalható áfacsalások és számla nélküli értékesítések visszaszorítása a cél, ez nem a bolti árat terhelő áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetett áfát.

Az NGM emlékeztet: a múlt héten hozta nyilvánosságra a nemzetgazdasági miniszter, hogy lebukott egy több éve működő bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt és áfabefizetés nélkül hozott Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából különböző élelmiszeripari termékeket, például cukrot, étolajat, kávét. A kár meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV csak ehhez az egy ügyhöz kapcsolódóan több mint 450 helyszínen tartott összehangolt akciót, házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél, így sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét, és tovább 16 személy gyanúsított az ügyben. Nyolcan vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen előzetes letartóztatásban.

Az NGM azzal kapcsolatban, hogy az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazza, felhívja a figyelmet arra, hogy az alapvető élelmiszerek, köztük a cukor és az étolaj áfájának nagymértékű emelését az MSZP által vezetett kormányok hajtották végre. 2002-ben e termékekre az áfa 12,5 százalék volt, amit a szocialista kormányok emeltek 25 százalékra. “Az MSZP tehát épp olyan termékek áfa kulcsának 5 százalékosra történő csökkentését szorgalmazza most, amelyek adómértéke az általa vezetett kormányzat alatt növekedett jelentős mértékben” – hangsúlyozza a minisztérium.

A kormány adópolitikája az élőmunka terheinek csökkentésére fókuszál, melyek a gazdasági növekedést leginkább gátló adók közé tartoznak és mértékük kiugróan magas volt a szocialista kormányok idején, amely jelentősen hozzájárult nemzetközi versenyképességünk romlásához – áll a közleményben.