Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) az első uniós intézmény, amelynek székhelye Budapestre került – mondta a szervezet székházának átadó ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető hangsúlyozta: tíz éven át biztosítják az Ó utcai műemléképületet a CEPOL-nak, a munkakörülményeket és a megfelelő támogatást. A miniszter – mielőtt jelképesen átadta az épület kulcsait az akadémia igazgatójának – azt mondta: a főváros szívében a székház kiváló helyszínen található és kiváló technikai eszközökkel van felszerelve.

Pintér Sándor felidézte: amikor 2012-ben az Egyesült Királyság bejelentette, hogy nem biztosítja tovább a CEPOL székhelyét, kormánydöntés született Magyarországon arról, hogy az ország versenybe száll annak érdekében, hogy a székhely Magyarországra kerülhessen. Az EU belügyminiszteri tanácsa 2013 októberében tűzte napirendjére, hogy megtárgyalja más országokéval együtt Magyarország jelentkezését is, majd hosszas tanácskozást követően egyöntetűen Magyarország mellett voksolt. Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) 2014 februárjában, az Európai Parlament 2014 áprilisában adta meg ehhez a teljes támogatottságot.

Fotó: MTI

A CEPOL új székháza akkor még egy kissé elhanyagolt műemlék volt, a központ kialakításához 2014 áprilisában kezdtek hozzá.

Pintér Sándor szerint nem csak az intézmény elhelyezése méltó, de gondoskodtak 10 évig az ingyenes fenntartásáról is, a munkatársak mindennapi szolgálatellátását és családjuk magyarországi tartózkodását is segítették. Mindezek érdekében szolgáltatási szerződést kötöttek a CEPOL igazgatóságával.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója többek közt azt hangsúlyozta, hogy a bűnözés a XXI. században csak határon átnyúló együttműködéssel győzhető le, ehhez pedig a rendészeti tisztségviselőknek felkészültnek kell lenniük. Azt mondta: a székházra az európai rendvédelmi közösség “alma matereként” tekint.

Fotó: MTI

Úgy fogalmazott: az átadás nem csak egy szalagátvágási esemény, hanem szimbolikus értékű is, annak az igénynek a kifejezése, hogy szükség van autonóm európai rendészeti képzési ügynökségre.

Az igazgató köszönetet mondott az Európai Parlamentnek, illetve a miniszterek tanácsának, hogy támogatták a budapesti helyszín kiválasztását és elkötelezettek abban, hogy a CEPOL mandátumát biztosítsák. Köszönetet mondott a magyar kormánynak is, hogy a támogatása révén Budapesten a legmagasabb nemzetközi szabványoknak megfelelő székházat kapott a szervezet. Az Európai Bizottságnak a költözés segítéséért, az Egyesült Királyságnak pedig azért mondott köszönetet, mert évekig otthont biztosítottak az akadémiának.

Arra is kitért, hogy az ügynökség előtt további kihívások állnak, az új működésüket megreformáló rendelet kibővíti a CEPOL mandátumát és lehetővé teszi, hogy még tovább fejlessze, támogassa a rendészeti tisztek képzését.

Felidézte: résztvevők ezrei bizonyították már az elmúlt időszakban a képzéseik magas színvonalát, ezekre az eredményekre a továbbiakban is építeniük kell.

Bánfi Ferenc az Európai Unió biztonsága szempontjából fontosnak nevezte, hogy az unió és közvetlen szomszédjai, illetve még az ezen túli országokkal is szoros együttműködés alakuljon ki és erre példaként említette az úgynevezett rendőr-csere programot, amelynek során ismereteiket osztják meg egymással. 

Luigi Soreca, az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóság (DG Home) vezetője köszöntőjében az együttműködés eredményeit méltatva arra mutatott rá, hogy a CEPOL munkatársai kivétel nélkül átköltöztek Magyarországra az Egyesült Királyságból. Az új székházat egyben új kezdetnek is nevezte a CEPOL számára, de felhívta a figyelmet arra, hogy a szabályozási keretek is újak: biztosítékokat nyújtanak a szervezetnek a rendvédelmi oktatás rendszerében.

Az Európai Rendőrakadémai az első ügynökségnek tekinthető uniós szervezet Magyarországon

Az Európai Rendőrakadémia, a CEPOL az első, jogi értelemben ügynökségnek tekinthető európai uniós szervezet, amely Magyarországra költözött; a központ székházát csütörtökön adták át Budapesten.

A CEPOL az Európai Unió Tanácsának 2000-ben született határozata alapján jött létre hálózat formájában. A hálózat tagjai azok az országos kiképző központok, amelyek a rendvédelmi vezetők képzésével és továbbképzésével foglalkoznak. Az EU tanácsának 2005-ben született határozata alapján a CEPOL 2006. január 1-jétől EU-s intézmény lett.

Az akadémia általános célkitűzése, hogy támogatást nyújtson az európai uniós tagállamok rendvédelmi szervei vezető beosztású tisztjeinek továbbképzéséhez, elsősorban a bűnmegelőzés, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a közrend védelme és a közbiztonság fenntartása területén.

Az Európai Rendőrakadémia rendezvényeit – tanfolyamok, szemináriumok, konferenciák és találkozók – a tagállamok bonyolítják le a területükön, főként a nemzeti rendőrtisztképző intézményekben. A CEPOL évente 80-100 tanfolyamot, szemináriumot és konferenciát szervez, amelyek az európai rendőrségi munka szempontjából releváns témák széles spektrumát fedik le.

A CEPOL központja eddig az Egyesült Királyságban, Bramshillben volt, ám a komplexumot a brit kormány értékesíteni kívánta, és nem biztosított tovább elhelyezést a rendőrakadémia számára. Az EU tagállamoknak így lehetősége nyílt arra, hogy a CEPOL-nak otthont adjanak. A jelentkezési folyamatot követően, hosszas egyeztetések után Budapestre esett a választás.

Az EU-tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács május 6-án hagyta jóvá hivatalosan, hogy Nagy-Britanniából Magyarországra költözzön, és Budapesten kezdje meg az új tanévet a rendőrakadémia. A Tanács és az Európai Parlament (EP) között már korábban megállapodás született erről, és április 16-án az EP plénuma meg is szavazta az előterjesztést.

Az Európai Rendőrakadémia és a magyar hatóságok 2014 augusztusában írták alá a CEPOL székhely-megállapodást. A CEPOL új székhelye Budapesten, a VI. kerületi Ó utcában található. A frissen felújított irodaház nem csupán új bázist nyújt a CEPOL tevékenységéhez, hanem konferencia- és képzési helyszínt is biztosít. A megállapodás értelmében Budapest legalább tíz évig ad otthont a CEPOL-nak.

Magyarország hagyományosan jelentős szerepet játszik a nemzetközi és európai rendészeti képzésben, aktívan részt vesz a CEPOL és a Közép-európai Rendőrakadémia tevékenységében, valamint a Nemzetközi Rendészeti Akadémiának is helyszínt biztosít.

A rendőrakadémia az Európai Uniótól kapja a működéséhez szükséges forrást, amely évente 8,5 millió euró.