Magyar diákok nyerték a Bécsben megrendezett emberi jogi rövidfilmversenyt, amelynek témája idén az integráció volt. A “this human world” elnevezésű emberi jogi filmfesztivált a bécsi ENSZ Információs Szolgálatának (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai képviseletének és az osztrák Oktatási és Nőügyi Minisztériumnak a támogatásával rendezték meg.

A versenyre tíz és húsz év közötti diákok pályázhattak három percnél nem hosszabb alkotásokkal. A zsűri a magyar Lukács Laura C. osztály című rövidfilmjét ítélte a legjobbnak.

A film egy a fővárostól 36 kilométerre lévő Pest megyei kisközség, Csörög 2012 nyara óta működő tanodáját mutatja be. Az intézmény honlapja szerint az alkotást Lukács Laura mellett egy másik önkéntes, Máthé Zsófia jegyzi, létrehozásában még egy önkéntes, illetve több tanodás diák is segített közreműködőként. Az óvodás kortól gyermekeket fogadó tanoda fő célja a hátrányos és halmozottan hátrányos diákok esélyegyenlőségének növelése.

Második helyen az Integráció című szlovák, a harmadikon pedig a Magasztalt, de megsértett elnevezésű szlovén pályamű szerepelt.

Ezek a filmek elevenen jelenítik meg az integráció témáját és ugyanilyen elevenen mutatják azt is, hogy a fiatalok számára mennyire fontosak az emberi jogok – mondta Martin Nesirky, a bécsi UNIS igazgatója és hangsúlyozta: ez mindannyiunkat ösztönöz majd abban, hogy még elszántabban küzdjünk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának elfogadásáért.

Ruth Schöffl, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának munkatársa az integráció fontosságát hangsúlyozva kijelentette: a nyertes filmek is meggyőzően bizonyítják, minden ember számára fontos, hogy tartozzon valahova és elfogadják.