Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a befektetési vállalkozások szabályozását szigorító törvény tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – tájékoztatta a tárca.

Az elmúlt hetek brókerbotrányai is rámutattak, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem és a pénzügyi, befektetési vállalkozások ellenőrzésének további erősítésére van szükség. A minisztériumban már év eleje óta folyik a törvényelőkészítő munka a szabályrendszer szigorítása érdekében.

A csütörtökön társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet számos pénzügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza, valamint szigorítja a szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást. A tervezet a hitelintézetekhez hasonlóan a befektetési vállalkozásoknál is öt év helyett háromévenként történő átfogó felügyeleti vizsgálatot ír el. További szigorítás, hogy a felügyelet nagyobb bírságokat is kiszabhat, ami erősíti a bírságolás elrettentő erejét – közölte az NGM.

A tervezet a Befektető-védelmi Alapra (BEVA) vonatkozó szabályozás módosítása keretében eltörli az egymillió forint felett a befektető által viselt 10 százalékos önrészt, valamint jogszabályi kezességet biztosít a BEVA hitelfelvételéhez.

A törvényjavaslat pontosítaná a jó üzleti hírnév fogalmát. Jelenleg a törvény a jó üzleti hírnévhez köti a pénzügyi intézmények vezető tisztségviselőinek kinevezését, de a felügyeletre bízza, hogy eldöntse, mi számít jó üzleti hírnévnek. A módosítással törvényi szinten még világosabbá válnak az egyébként uniós szinten is megjelenő szabályok, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy pénzügyi szektorbeli intézmény vezető tisztségviselőjének és tulajdonosának – ismertette a tárca.

A tervezet kiegészíti a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásaira vonatkozó szabályokat, így a testület hatékonyabban és gyorsabban tud majd dönteni a vitás pénzügyi kérdésekben.

Az NGM közleményében hangsúlyozta: a kormány 2010 óta következetesen fellép a tisztességes pénzügyi közvetítőrendszer érdekében. A fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével és a fair bank törvénnyel rendezte a bankszektor, az integrációval pedig a takarékszövetkezetek helyzetét. A pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatékony fellépése és a törvénytervezet a befektetési vállalkozások világában is rendet teremt.

A tervezet szövegét a tárca korábban eljuttatta a szakmai társszervezetekhez, köztük az MNB-hez is véleményezésre – áll a közleményben.