Az EU-országok képviselői három éven át folytatott tárgyalások után hétfőn elfogadták az európai polgárok konzuli védelméről szóló uniós irányelvet, amely arra irányul, hogy az uniós országok állampolgárai EU-n kívüli országokban az eddiginél jobb konzuli védelmet élvezzenek, és akadálytalanabbul igénybe vehessék más uniós állam konzuli képviseletének segítségét, ha saját hazájuk konzuli szolgálata nem érhető el számukra.

Mint az Európai Bizottság, az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye közölte, Vera Jourová cseh igazságügyi EU-biztos értékelése szerint az irányelv világos és egyszerű szabályokat fogalmaz meg az EU-tagállamok közötti együttműködési kötelezettséget illetően. Azzal párhuzamosan, hogy az EU-polgárok mind nagyobb számban utaznak, illetve élnek külföldön, kulcsfontosságú annak ismerete, hogy a konzuli védelemhez való jog mit jelent a gyakorlatban – tette hozzá közleményében Jourová.

Statisztikai adatok szerint csaknem 7 millió EU-polgár tartózkodik rövid ideig vagy tartósan olyan, unión kívüli országban, ahol saját hazájának nincs külképviselete. Mind a 28 EU-ország csupán az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Oroszországban tart fenn külképviseletet.

A most elfogadott irányelv általános szabályként fogalmazza meg azt, hogy szükség esetén bármely más EU-ország képviseletéhez lehet fordulni segítségért. Minden EU-ország köteles ugyanazt a konzuli segítséget nyújtani más EU-ország állampolgárának, mint amit saját állampolgárának nyújt. E segítség tartalma, hatóköre értelemszerűen az egyes tagállamok között eltérő. Az irányelv részletezi azt, hogy miként kell ilyen esetekben összehangolniuk az EU-tagállamoknak egymás között a tevékenységüket, illetve azt, hogy milyen mértékben kaphatnak segítséget EU-állampolgárok nem EU-állampolgár családtagjai. Lehetőséget nyújt az uniós irányelv arra is, hogy egyes EU-országok megegyezzenek egymással a konzuli védelem nyújtását illetően, és ebből következően adott esetben más EU-ország képviseletéhez irányítsák át a konzuli védelmet igénylő személyeket, mint ahol eredetileg kérték a konzuli védelmet.

Ha a segítségnyújtás során díjak, illetve egyéb költségek merülnek fel, a képviselettel nem rendelkező ország polgárával nem fizettethetnek többet, mint amennyit a saját állampolgárokkal.