Az ukrán parlament megszavazta azt az öt jogszabályból álló törvénycsomagot, amelyet Ukrajna külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának feltételéül.

Az öt törvény elfogadásának köszönhetően lehetővé válik, hogy Ukrajna már a közeljövőben hozzájusson a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1,7 milliárd dollárnyi második hitelrészletéhez, a Világbank egymilliárd dolláros, Japán és Németország 300 millió, illetve 200 millió dolláros kölcsönéhez. A parlament a többi között megszavazta a természetes személyek bankbetéteinek biztonságát szavatoló törvényt, amelynek az elfogadását az IMF hitelprogramja írta elő – adta hírül az Unian hírügynökség.

A képviselők elfogadták azt a törvényt is, amely lehetővé teszi a Naftohaz vállalat kötelékébe tartozó, 25 százaléknál nagyobb állami tőkerésszel rendelkező eladósodott cégek vagyonának eladását, továbbá megszavaztak a korrupció elleni állami hivatal működési hatékonyságát javítani hivatott két jogszabályt.

Az ukrán honatyák igent mondtak a lakossági közműdíjak szabályozásának feltételeit rögzítő törvényre, amely a japán és a német hitel utalásának feltétele volt.