A kínai kormány nem tartja illetékesnek a hágai központú Állandó Választottbíróságot a dél-kínai-tengeri szigetvitában, esetleges döntését magára nézve érvénytelennek tekinti – erősítette meg a pekingi külügyminisztérium közleményében.

A bejelentés arra volt válasz, hogy csütörtökön az 1899-ben alapított nemzetközi igazságügyi intézmény bejelentésében illetékesnek minősítette magát arra, hogy mérlegelje a Fülöp-szigetek tengerhasznosítási jogait olyan területeken, amelyek partjaitól 200 tengeri mérföldre vannak, vagyis a nemzetközi jog szerint kizárólagos gazdasági övezetébe tartoznak, ám amelyeket Kína is a magáénak tart. A kérdésben Manila 2013-ban nyújtotta be keresetét.

Peking azóta többször, és ezúttal is kijelentette, vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a szóban forgó területek, a dél-kínai-tengeri szigetek és a hozzá tartozó vizek felett. A közlemény szerint Kína szuverenitását az ENSZ Alapokmánya és az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) is szavatolja. Peking következetesen azt hangoztatja, hogy a területi vitáit az érintett felekkel közvetlenül kívánja rendezni, s most ismételten jelezte: nem hajlandó elfogadni “egy harmadik fél egyoldalú ítélkezését a területi szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit érintő kérdésben”.

Szakértők szerint a Fülöp-szigetek keresete ugyan az UNCLOS-t veszi alapul, s ezt mindkét ország ratifikálta, de Kína a lehetőségekkel élve előre kivonta magát olyan viták nemzetközi jogi rendezéséből, amelyek állítása szerint a szuverenitását érintik.

A választottbíróság visszautasította, hogy a vita a területi szuverenitásról szólna és azt közölte, hogy további meghallgatásokat tervez a Fülöp-szigeteki érvek helytállóságának megítélésére. Manilában üdvözölték a döntést.