Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a jelenlegi migrációs kihívások kezelése elképzelhetetlen Törökország együttműködése nélkül, amihez minden segítséget meg kell adni: anyagi, infrastrukturális és szakértői felajánlásokra egyaránt szükség van.

A Törökország-EU csúcstalálkozóval kapcsolatban készült elemzésben, amelynek következtetéseit kedden közölték, az áll: a törökökkel való együttműködés ára semmiképpen sem lehet az, hogy további migránsokat telepítsenek be Európába. Éppen ezért végzetes hiba lenne, ha a jövő héten esedékes újabb EU-csúcs áldását adná a német kancellár tervére.

Hozzátették, Angela Merkel azt tervezi, hogy a migráció illegális csatornáit legálissá kellene változtatni. Az EU vezetői ugyan felismerték, hogy az elmúlt évben kialakult, kezelhetetlen mértékű migrációs hullám illegális jellege rossz, azonban nem azt az ésszerű döntést hozták, hogy megszüntetik az emberáradatot, hanem helyette azt legálissá akarják formálni, közvetlenül Törökországból telepítve be migránsokat a tagállamokba – írták.

Kitértek arra, a csúcs után Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt is bejelentette, hogy “a szükséges jogszabályi módosítások után” az EU biztonságos harmadik országként kezeli majd Törökországot. Az elemzés szerint ez “zárójelbe” tesz minden, Magyarországgal szembeni korábbi kritikát, amelyet az váltott ki, hogy hazánk szeptemberben Szerbiát is felvette a biztonságos származási és harmadik országokról szóló listákra.