Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) szerdán Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt a Mol magyar olajtársaság lobbicégével – közölte Zoran Milanovic, a legnagyobb ellenzéki párt, az SDP elnöke a zágrábi parlamentben újságírókkal. Karamarko viszont úgy véli, esetében nem áll fenn összeférhetetlenség.

Milanovic kijelentette: Karamarko a Mol érdekeit Horvátország érdekei elé helyezte, “ez pedig nem csak összeférhetetlen, ez annál sokkal több”. Hozzátette, hogy amennyiben más országban történne hasonló, az érintett személy már beadta volna lemondását.

Milanovic arról is beszélt, hogy nem tudja, hányan fogják támogatni a parlamentben a kezdeményezést, de ha nem is sikerül visszahívniuk a miniszterelnök-helyettest, akkor is látni fogják, ki hogyan gondolkodik. Az SDP a kisebbik kormányzó pártot, a Híd Függetlenek Listáját és a nagyobb kormányzó párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette pártszövetség kisebb pártjait is “tesztelni” akarja.

Sajtóértesülések szerint legkésőbb június 18-ig a parlamentnek szavazásra kell bocsátania az indítványt.

Az SDP elnöke a döntőbírósági eljárásról Mol-INA-ügyben annyit mondott: a Mol egy budapesti vállalat, amelynek elnök-vezérigazgatója a horvát igazságszolgáltatás fókuszába került, a magyar hatóságok pedig szándékosan akadályozzák kiadatását, és ilyen emberekhez áll közel a HDZ. “Ez így nem működik” – hangsúlyozta.

A Nacional című horvát hetilap múlt heti számában szellőztette meg, hogy Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.

Karamarko felesége a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, amilyet számos ügynökség kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna. 

Tomislav Karamarko, aki a HDZ elnökeként lett miniszterelnök-helyettes, az ügy kirobbanása után maga kérte, hogy a hivatalos szervek vizsgálják ki az ügyet. Az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság szerdai tanácskozása után úgy döntött, eljárást indít Karamarko esetében. A miniszterelnök-helyettesnek 15 napon belül írásos nyilatkozatban kell tájékoztatnia a bizottságot arról, hogy a kormány tagjaként részt vett-e vagy hozott-e döntéseket a kormány politikáját és álláspontját illetően a döntőbírósági eljárásról Mol-INA-ügyben. A bizottság továbbá azon illetékes testületektől és cégektől is írásos nyilatkozatot kér, amelyek részt vettek az üzleti tevékenységben.

Tomislav Karamarko a Nova TV kereskedelmi csatornájának adott interjújában azt hangoztatta, hogy esetében nem áll fenn összeférhetetlenség. A Mol jelen van Horvátországban, a Mol az INA horvát olajipari vállalatban is jelen van – mondta.

A szerződést 2012-ben, az előtt kötötték, hogy megválasztották volna őt a HDZ elnökének, és 2015 végén felbontották, mielőtt még a kormány tagja lett volna – szögezte le. Hozzátette, hogy nem láthatta előre, hogy az előző kormány 2014-ben döntőbírósági eljárást indít a Mol Nyrt. ellen. Karamarko szerint az egész ügy azért lett kitalálva, hogy destabilizálja a kormányt. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy nem lesznek előre hozott parlamenti választások (habár az új kormány megalakulása óta nagy a feszültség a két kormánypárt, a HDZ és a Híd Függetlenek Listája között).