Az észak-afrikai országokban történő uniós- és magánberuházásokkal fékeznék az Európába tartó migrációs áradatot az Európai Bizottság készülő javaslata értelmében – közölték nevük elhallgatását kérő diplomaták kedden a Politico című brüsszeli hírportállal.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a brüsszeli testület 60 milliárd euró értékű beruházást tervez a térségben, amelynek legnagyobb részét magánbefektetőktől várják, azonban az unió is hozzájárulna 4,5 milliárd euróval.
    

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a számokat nem erősítette meg, de arról számolt be, hogy Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével június elején fogják nyilvánosságra hozni az erről szóló terveket, amelyeket a június végi EU-csúcstalálkozó résztvevői elé fognak bocsátani.
    

A bizottsági tervezet az olasz kormány áprilisi javaslatcsomagján alapul, amelynek értelmében az EU pénzügyi és operatív támogatást nyújtana, ezért cserébe pedig az ebben részesülő partnerországok kötelezettségeket vállalnának a határaik ellenőrzése, a migrációs áradat megfékezése, a visszatoloncolt személyek visszafogadása és az emberkereskedelem elleni küzdelem terén.
    

Sajtóhírek szerint a javaslat hasonló lenne az uniós beruházásokat ösztönző befektetési intézkedéscsomaghoz, az úgynevezett Juncker-tervhez.
    

A szükséges források egy részét az Európai Bizottság a 2007-2013 közötti uniós költségvetésben felhasználatlanul maradt forrásokból teremtené elő – tájékoztatta egy illetékes a Politicót.