Az FHB Jelzálogbank nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 100 millió forintos bírságot megállapító határozatával, ezért élni kíván a bírósági felülvizsgálat lehetőségével – közölte a bank a BÉT honlapján.

Leszögezték, hogy a bankcsoport törvényesen, a jogszabályok által előírt módon, prudensen, az MNB folyamatos felügyelete mellett működik, és jelezték, hogy nem válaszolnak a “találgatásokat, rágalmakat, pletykákat tartalmazó cikkekre és megjegyzésekre”.
    

Közölték azt is, hogy a nyomozó hatóságok arról tájékoztatták a társaságot, hogy ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak, amelynek során az FHB-bankcsoportot is megkeresték. A bankcsoport vezetése mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival – jegyezték meg.
    

A jegybank múlt héten jelentette be, hogy 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségrevonási eljárást is indított, miután az MNB szerint a hitelintézet a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé.
    

Az FHB közleményében kitérnek arra, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával összefüggő jogszabályok napokban jóváhagyott változtatásai a szövetkezeti integráció működését, így az FHB-bankcsoport integrációs tagjainak szabályozási környezetét lényegesen átalakították. 
    

Rámutatnak: az integrációs törvény változásai az FHB helyzetét csak csekély mértékben érintik, hiszen az MNB, az integrációba történt belépés óta is egyedileg és folyamatosan vizsgálja az FHB-csoport összevont felügyelet alatt álló tagjait. Az FHB a szövetkezeti hitelintézeti integráció és a garanciaközösség tagjaként az ország második legnagyobb pénzügyi csoportjának része, amelynek egységét a törvény módosítása tovább erősíti.
    

A bankcsoport stratégiájában és működésében nem tervez változást: továbbra is a család bankja, emellett egyre jelentősebb szereplő a kis- és középvállalati piacon. Az integráció többi tagjával együttműködve az országban az elsők között nyíltak meg az MFB Pontok az FHB fiókokban, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak új ügyfélkapcsolatok kialakítására.