Az ügyészek elé kerültek a két legfőbb török ellenzéki párt a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) elnökének, Kemal Kilicdaroglunak, valamint Selahattin Demirtasnak az aktái – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A 11 dokumentum azokat a – bűncselekménynek tekintett – eseteket tartalmazza, amelyekben a két parlamenti képviselő megsértette az államfőt, a nemzetet, a parlamentet, a kormányt vagy az igazságügyi szerveket. Az ügyészség minden ügyről külön-külön eljárást indít.
   

A bíróság által esetlegesen bűnösnek talált képviselők a mandátumukat is elveszítik, amint a törvényhozásban felolvassák az ítélőszék róluk szóló határozatát.
    

Az alkotmánymódosító törvény, amely mind az 550 parlamenti képviselő mentelmi jogát eltörölte, múlt szerdán lépett hatályba Törökországban, miután Recep Tayyip Erdogan elnök is aláírta. A törvényhozás május 20-án több mint kétharmados többséggel fogadta el a javaslatot.
    

A módosítást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mivel a tömörülés egykori alapítója, Erdogan azzal vádolja a HDP vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt felelniük kell. A változtatás azonban nem csak a kurdbarát párt képviselőire érvényes, mindenkit érint, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván. Jelenleg 152 ilyen képviselő van. Közülük már legalább 60 személy dossziéit elküldték az illetékes ügyészségeknek.
    

A várható perek az AKP-ból 29 képviselőt, a legfőbb ellenzéki tömörülésből, a Köztársasági Néppártból (CHP) 57 személyt, a Nemzeti Mozgalom Pártjából (MHP) 10 embert, a HDP-ből 55 főt, valamint egy független képviselőt fenyegetnek.
    

A 152 képviselőkről összesen 799 bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván, amelyek három nagy csoportra oszthatók: a terrorizmus támogatása, az államfő megsértése, valamint egyéb vádak, köztük bántalmazás, hamisítás, fenyegetés, adatvédelem áthágása, a bűnnek vagy a bűn elkövetőjének dicsérete, gyűlöletkeltés és ellenségeskedés, a gyülekezési törvény megszegése, a választási törvény megsértése, rágalmazás.