A magyarországi biztosítók üdvözlik az Európai Parlament javaslatát a biztosítási értékesítésről szóló új szabályozás bevezetésének féléves halasztására – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke sajtóbeszélgetésen Budapesten. 

Várhatóan jövő év februárjában lép életbe Magyarországon az az uniós szabályozás (IDD), amely új alapokra helyezi a biztosítási termékek értékesítését. Mire Magyarországon az új szabályokat átültetik az itteni jogi környezetbe, a hazai biztosítóknak nem marad elég idejük a kellő felkészülésre – mutatott rá Pandurics Anett.

A Mabisz elnöke kiemelte: az IDD a biztosítási termékek eladását szabályozza, újítja meg, ami az ügyfelek részéről csak kis mértékben lesz érzékelhető, ugyanakkor a biztosítóknál jelentős működési átalakítást hoz majd. Az IDD magyarországi bevezetésére február végét irányozták elő, ugyanakkor a hazai jogszabályi környezetbe még nem helyezték át az új előírásokat.

Kandrács Csaba, az MNB ügyvezető igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy az IDD következtében a jövőben a biztosításközvetítőknek a biztosítás megkötése előtt tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy milyen szempontok alapján díjazzák őket a szerződésekért. Az új szabályozás kitér a közvetítői összeférhetetlenségre, megfelelő képzettséget és folyamatos képzést ír elő a közvetítőknek.

A Mabisz elnöke kiemelte: legalább fél évre lenne szükség ahhoz, hogy a biztosítók teljesen felkészüljenek az új előírások bevezetésére, alkalmazására. Ezért a magyar piac szereplői is azt szeretnék elérni, hogy halasszák el az új rendelkezések bevezetését.

Ezzel együtt a hazai biztosítási piac cégei az IDD-re való felkészülés érdekében már “önszabályozással” számos elemét átvették az új előírásoknak- fűzte hozzá a Mabisz elnöke.

Pandurics Anett közölte: a hazai biztosítók jól teljesítettek az első fél évben, 6 százalékkal nőttek a díjbevételek. Az  életbiztosítási ágban 228 milliárd forint volt a biztosítók díjbevétele a tavaly első félévi 221 milliárd forinttal szemben, míg a nem életbiztosítási ágban 258 milliárd forint díjbevetélt értek el, szemben a tavaly első hat havi 237 milliárd forinttal.