Magyarország csatlakozott az Európa Tanácsnak a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményéhez. Kertész Ágnes, Magyarország Európa Tanács mellett működő Állandó Képviseletének vezetője aláírta az egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét – közölte az Európa Tanács.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő szervezetnek a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményéhez csatolt kiegészítő jegyzőkönyv célja, hogy megerősítse a terrorizmus megelőzésére irányuló belső és nemzetközi együttműködést, és növelje a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó nemzetközi rendelkezések hatékonyságát.

Az egyezmény számos olyan jogi aktust vezet be, amelyek célja a terrorizmus, a terrorista kiképzés és a külföldi terrorista csoportokhoz való csatlakozás megakadályozása. A kiegészítő jegyzőkönyv 24 órán át elérhető tagországi kapcsolattartó pontokon keresztül segíti elő a gyors nemzetközi információcserét – tették hozzá.

Magyarország az Európa Tanács 40. tagállama, amely aláírta a kiegészítő jegyzőkönyvet. Az Európa Tanács 47 tagállama közül csak Ausztria, Azerbajdzsán, Grúzia, Írország, Liechtenstein, San Marino és Szerbia nem írta alá a dokumentumot.