Saját tájékozódó képességük hiánya miatt alakítana pertársaságot hat lengyel turista. Eltévedtek a Magas Tátrában és ezért 220 ezer forintnyi extra költséget szeretnének behajtani a Tátrai Nemzeti Parkon. A csoport most hasonló károsultakat és ügyvédet keres.

Lengyelország helyett Szlovákiában kötött ki az a hat turista, akik szerint eltévedésükért a Tátrai Nemzeti park felelős, mert az nem egyértelműen táblázza ki a Magas Tátra Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető ösvényeit. A csoport szószólójának közösségi oldalán tett bejegyzése szerint egy hete, július közepén barátokkal túrázni indultak Zakopane mellől a Halastóhoz (Morskie Oko), majd megmászták a 2503 méteres, Lengyel-Szlovák határon lévő Tengerszem-csúcsot (Rysy). Innen nem visszafelé indultak, hanem Szlovákia felé, de ez csak akkor tűnt fel nekik, amikor a Poprádi tónál kötöttek ki.

A turisták szerint a csúcson nem volt semmilyen jelzés, sem információ arra vonatkozólag, hogy az az ösvény Szlovákiába vezet. Megérkezésükkor eszméltek rá, hogy éjszaka semmilyen tömegközlekedési eszközzel nem juthatnak vissza autóikhoz Lysa Polanara, ami nagyjából 60 km-es távolság. Drága szállodában kellett aludniuk, és másnap taxival kellett visszamenniük autóikhoz – amit egyébként tömegközlekedéssel is megtehettek volna.

Kép forrása: Googlemaps

“A szlovák rendőrség nem akart minket visszavinni az autóinkhoz, elvittek egy szállodába, ahol 6 főre fizettünk több mint 1800 zlotyt. Ehhez jött még a taxiköltség a következő napon, valamint a parkolás a Halastó parkolójában, az étkezés, stb., ezekért összesen 2900 złotyt (kb. 220 ezer forint) fizettünk, ezt nem akarja nekünk megtéríteni a Tátrai Nemzeti Park.” – írta az eltévedt turisták szószólója bejegyzésében.

A szószóló most olyan szervezetet, vagy személyt keres, aki segítséget nyújt neki abban, hogy visszaszerezze a pénzét a Tártai Nemzeti Parktól, amely érthetően nem akarja ezt a pénzt kifizetni, azt mondják, hogy nem az ő hibájukból tévedtek el a turisták.

“Keresünk olyan embereket, akik esetleg hasonló helyzetbe kerültek a Tengerszem-csúcson, hogy nagyobb csoportban kérjünk anyagi kártérítést, mert így valószínűleg könnyebb lenne visszafizettetni a költségeinket.” – tette hozzá a férfi.

Kép forrása: Googlemaps

A TNP szerint mindkét országban jól kitáblázták a turista útvonalat, ráadásul a határköveken is fel van tüntetve az ország kezdőbetűje, arról nem is beszélve, hogy a turistáknak feltűnhetett volna, hogy az útba igazító táblákon nem lengyelül, hanem szlovákul szerepelnek a feliratok.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon megalakul-e a pertársaság, és amennyiben igen, a bíróság szerint vajon jár-e kártérítés a tájékozódóképesség hiánya miatt?

Forrás: magas-tatra.info