Mintegy 438 millió hamisított árut foglaltak le az Európai Unióban 2013 és 2017 között, amelyek becsült értéke csaknem 12 milliárd eurót tett ki – közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) kedden.

A lefoglalt tételek összértékének mintegy 70-85 százalékát a nemzeti piacokon belüli lefoglalások jelentik, míg a fennmaradó részt az unió határain kobozták el.

Tagállami szinten a legjelentősebb piac Olaszország, amely lefedi a mennyiség 54 százalékát és a becsült érték 60 százalékát. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes nagyobb tagállamokból – például Németország, Lengyelország és részben az Egyesült Királyság – nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy nemzeti piacaikon mennyi hamisított terméket foglaltak le.

Az unió, illetve a tagállamok határainál lefoglalt árucikkek többségét ruházati kiegészítők, játékok, cigaretták, illetve CD-k és DVD-k alkotják. Az uniós határokon történt lefoglalásoknál a védjegyek sérelme dominált, míg a nemzeti piacokon többek között a szerzői jog és a szabadalmak elleni jogsértések játszottak nagyobb szerepet.