2019. október 10-12 között rendezi meg a Magyar Jogász Egylet a Negyvenharmadik Jogász Vándorgyűlést a Zalakarosi MenDan Wellness Hotelben.

Október 10-én a Plenáris ülés meghívott előadói Varga Judit igazságügyi miniszter, Sárközy Tamás a Magyar Jogász Egylet elnöke és Szabó Ernő, a MJE Zala Megyei Szervezetének elnöke. Ezt követően Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tart előadásta költségvetési gazdálkodás kérdéseiről.

A Jogász Egylet hagyományaihoz híven a Vándorgyűlés pénteki napja ismét a legaktuálisabb
szakmai kérdéseket tűzte programjára.

Szuverenitás, alkotmányos identitás és az európai jog közösségi kapcsolata – Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa és Stumpf István egyetemi tanár, volt alkotmánybíró előadásánakaktualitását a napi európai hírek adják.

A bűnszervezetek újraszabályozása számos, a média érdeklődére számot tartó ügyben is
módosításokat hozhat. Gál István a PTE ÁJK tanszékvezetője előadásában arra mutat rá, hogy az új jogszabály mely esetekben teszi kérdésessé a bűnszervezet megállapíthatóságát.

Mennyiben hozott változást az új büntetőeljárási törvény által létrehozott előkészítő ülés az eljárásokban? Székely Ákos kúriai kollégiumvezető, Bodony István főosztályvezető ügyész és ifj. Varga Zoltán ügyvéd a különböző eljárási pozíciókban szerzett tapasztalataikat osztják meg előadásukban.

A számítógépes alkotásokkal kapcsolatos szerzői jogi kérdések naponta éles vitákat váltanak ki,
mely Grad-Gyenge Anikó, a BME GTK tanszékvezetője előadásának témája lesz.

Bogdán Tibor kormánybiztos a fizetésképtelenség jogi szabályozásának témájában ad elő.

Burai-Kovács János, a MKIK mellett működő Választottbíróság elnöke a választottbíróságok
működésének eddigi tapasztalatait osztja meg.