Alkotmánysértőnek bizonyult Romániában, és így nem léphet hatályba a különnyugdíjak eltörléséről rendelkező törvény, amelyet januárban ellenszavazat nélkül fogadott el a bukaresti képviselőház.

Az alkotmánybíróság erről – az ombudsman és a legfelsőbb bíróság óvásának egyhangúlag helyt adva – múlt szerdán hozott határozatot. Ez azt jelenti, hogy megmarad a bírák, ügyészek, pénzügyőrök, pilóták, parlamenti képviselők, szenátorok és diplomaták különnyugdíja, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján határozták meg.

Az alkotmánybíróság döntése aligha lepi meg a törvényhozókat. A taláros testület már 2010-ben is megakadályozta a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának eltörlését. A törvénytervezet januári megszavazása előtt több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni, a plénum azonban elvetette a tervezet szakbizottsági újratárgyalását, hogy a képviselők mielőbb elfogadhassák a “szemtelenül magas” különnyugdíjak – egy részének – eltörléséről szóló törvényt.

A helyhatósági és parlamenti választásokra készülő Romániában a különnyugdíjak ügye központi témának számított a koronavírus-járvány előtt: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével.

A fegyveres testületek szolgálati nyugdíját mindazonáltal a törvényhozók nem próbálták meg eltörölni.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes, 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat.

Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona, belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezren kapnak 6000 lejt meghaladó juttatást.

Egy lej jelenleg 72,43 forintot ér.

Románia tavaly 9 milliárd lejt fordított a különnyugdíjakra.