260 millió forint elsikkasztásával vádolja a pécsi ügyészség az OTP Bank volt Dél-Dunántúli régióvezetőjét, aki a bankkal kapcsolatban álló cégeket arra használta fel, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el a munkáltatójától. A különösen nagy érékre elkövetett minősítés miatt a pécsi bankár akár 10 éves szabadságvesztésre is számíthat. Az ügynek 19 vádlottja van.

Az volt régióvezetővel kapcsolatban álló éttermek és építőipari cégek fiktív számlákat állítottak ki az OTP részére – ezeket a pénzeket is elsikkasztotta a pécsi férfi. Sok esetben volt valós szolgáltatás a szállodai és éttermi számlák mögött, viszont a legtöbb esetben a vállalkozók juttattak vissza pénzeket az első rendű vádlottnak.

“A bank dél-dunántúli beruházásait végző építési cégek a vádlott kérésére túlszámlázott beruházásokból juttattak vissza pénzeket, ráadásul az OTP pénzén ezekkel a cégekkel  végeztette saját lakás és nyaralófelújítását is. A bankár beosztottjaitól is pénzt követelt, rávette őket, hogy a munkába járáshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adni neki készpénzben” – mondta a lapunknak Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője, aki szerint a pécsi bankár tulajdonképpen egy feudális hierachiát épített ki beosztottjai között.

A vádlottat – munkatársai elmondása alapján – általában heti egy napot dolgozott bent a munkahelyén, a hét többi napját balatoni nyaralójában töltötte. A férfi minden, a napi megélhetéshez szükséges terméket a bank számlájára vásárolt – a heti nagybevásárlást is – melyet minden alkalommal sofőrjével intéztetett – a pénzintézet fizetette. A bankár semmire nem költött saját pénzéből, még újságra sem – amikor balatoni nyaralójában tartózkodott, sofőrje minden nap 300 kilométert vezetett, hogy a helyi napilapot Pécsről Balatonra vigye neki.

A bankár éttermi fogyasztásait is minden alkalommal költségként számolta el, mégpedig úgy, hogy kérésére a vendéglátóhely a számlán rendezvényszervezetést tüntetett fel, így a számlán szereplő összeg szinte minden alkalommal messze meghaladta a valós fogyasztás összegét. Az ügyben így népszerű pécsi és balatoni éttermek tulajdonosai is a vádlottak padjára kerültek.

A pécsi ügyészség 19 személlyel szemben emelt vádat – közöttük bankárok, étterem tulajdonosok és építési cégek vezetői. Az ügyészség eddig hat vádlottal kötött vádalkut – esetükben beismerés esetén pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést fognak javasolni büntetésként. A bíróság a tárgyalási szakaszban dönthet ezekről az egyességekről – vagy elfogadja azokat vagy amennyiben aggályosnak ítéli meg, másként is határozhat. Az egyezségek megkötése időben jelentős mértékben lerövidítheti az eljárást – egy 19 vádlottas ügy ezek néllkül akár hosszú évekig is elhúzódhat.

“Hat vádlottal egyezett meg az ügyészség ezideig – ők elismerték a vádiratban szereplő vádakat. Az első rendű vádlott mozgástere így leszűkült, hhiszen mind a hat beismerő ellene vallott. A bankár ezideig nem tett vallomást” – mondta el az ügyészségi szóvivő.

Az ügyészség a pécsi bankárnak beismerés esetén 5 év letöltendő szabadságvesztést ajánl fel büntetésként. A 260 millió forintos kárból eddig 60 millió forint térült meg – a bankárnál részvényeket, kézpénzt és aranytömböket vettek zár alá.