Bosznia és Hercegovina Szövetség parlamentjének (FBiH) felsőháza új törvényt fogadott el, amely megtiltja a dohányzást Bosznia-Hercegovina valamennyi zárt nyilvános létesítményében, a tömegközlekedési eszközökön, és az olyan személyautókban is, melyekben kisgyermekek utaznak.

A dohányzás szigorítása előnyt jelenthet Boszniának, az Európai Unióhoz való csatlakozásban is – vélik a törvényt megszavazó képviselők.

A törvénytervezet előírja, hogy a törvény hatálybalépésétől kezdve a hatóságoknak 12 hónap áll rendelkezésére, hogy megteremtse az ellenőrzés és a bírságolás feltételeit.

A törvénytervezet a dohányra és más dohánytermékekre is vonatkozik, beleértve a vízipipát, az elektronikus cigarettát, a füst nélküli dohánytermékeket és a növényi dohányzási termékeket egyaránt.

Az elfogadott szabályok rendkívül szigorúak, a dohány és dohánytermékek fogyasztásának teljes tilalmát jelentik az összes zárt közterületen, munkahelyen, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Tilos lesz a dohányzás továbbá olyan személygépjárművekben is, amelyekben gyermek tartózkodik. A tilalom alól kivételt képez a rágódohány és a tubák fogyasztása.

A vendéglátó-ipari létesítmények tulajdonosai kötelesek lesznek látható helyeken feltüntetni a „tilos a dohányzás” feliratot, tilos lesz továbbá hamutartókat elhelyezni a megjelölt helyeken. A létesítmény tulajdonosa köteles lesz figyelmeztetni azokat, akik nem tartják be a törvényt, ellenkező esetben pedig köteles lesz a rendőrséget értesíteni.

A törvénytervezet most az FBiH Parlament alsóháza, vagyis a Népek Háza asztalára kerül – amennyiben itt is megkapja a megfelelő támogatást, úgy a szigorú tilalom hamarosan hatályba léphet a balkáni államban.