A világ legnagyobb dohányipari cége kenőpénzt fizetett Robert Mugabe volt zimbabwei elnöknek, annak érdekében, hogy a dohányipari versenytársakat kiszorítsák a piacról – állítja a BBC a birtokába került bizonyítékok alapján. A dokumentumok szerint a British American Tobacco (BAT) 2013-ban 300-500 ezer dollár közötti összeget juttatott az egykori afrikai diktátor Zanu-PF pártjának.

A BBC birtokába került dokumentumok szerint a BAT pénzelte egy dél-afrikai biztonsági cég, a Forensic Security Services zimbabwei akcióit.

Az FSS hivatalosan azt a feladatot kapta, hogy harcoljon a feketepiaci cigaretta-kereskedelem ellen, azonban a volt alkalmazottak azt mondták a BBC-nek: megszegték a törvényt, hogy szabotálják a BAT riválisait.

Kiderült az is, hogy az FSS-t arra utasították, hogy zárjon be három cigarettagyárat, amelyeket a BAT versenytársai üzemeltetnek Zimbabwében.

Robert Mugabe 37 évig volt Zimbabwe diktátora. 2017 novemberében buktatták meg és űzték el a hatalomból. Kilencvenöt éves korában, 2019 szeptemberében halt meg.