German Haluscsenko pert vesztette a Vaszilkivszkij bíróságon a Kyivoblgaz ellen – így 900 ezer forintnyi gáztartozást kell megfizetnie a szolgáltatónak. A miniszter – a bíróság ítélete szerint – feltörte lezárt gázórát és lopta a gázt.

A pert az ukrán energiaügyi miniszter indította a gázszolgáltató ellen, mert nem akarta kifizetni a 76 ezer hrivnyás büntetést.

German Haluscsenko szerint a tartozást megalapozatlanul próbálta behajtani a vállalat. Haluscsenko kérte, hogy a bíróság minősítse jogtalannak a Kyivoblgaz követelését és kapcsolják vissza az otthonába a gázszolgáltatást.

A tárcavezető szerint meghibásodott a gázórája, ezért mutatott a valóságosnál nagyobb fogyasztást.

A per során az igazságszolgáltatás javasolta a feleknek a vita békés rendezését. Ehhez csak az kellett volna, hogy a miniszter beengedje az otthonába a gázszolgáltató cég szakembereit, hogy azok megbizonyosodjanak a gázóra műszaki állapotáról, de a miniszter nem nyitott ajtót az ellenőröknek.

A bírósági tárgyaláson bizonyítást nyert, hogy a miniszter az otthona hálózatról történt lekapcsolását követően egyszerűen feltörte a leplombázott elzárót és gyakorlatilag lopta a gázt.

A bíróság ezért elutasította a miniszter kérelmét és az alperes Kyivoblgaznak igazat adva kötelezte Haluscsenkót a 76 ezer hrivnyás gáztartozás kifizetésére.