A főzés mindenkinek mást jelent: van, akinek kínos kötelességet, van akinek szárnyaló kreativitást, míg van, akinek életre szóló hivatást. Bármelyik csoportba is tartozol, valamire mindenképpen szükséged lesz. Mire? Természetesen egy (vagy több) hentes késre. (X)

Miért éppen hentes kés?

A válasz egyszerű. Képzeld el magad, amint egy 6-9 centiméteres zöldségkéssel vagy egy sajtkéssel próbálsz szeletelni egy méretes marhacombot. Nem lenne kellemes feladat, az biztos. 

A hentes kések nagy méretű vágóéllel rendelkező hús- és hentesipari eszközök, amelyeket speciális célra fejlesztettek ki. Erős pengéjüknek köszönhetően megbízható munkaeszközök azokban a megterhelőbb feladatokban is, amelyeknél fontos a hatékonyság. A húsok nagybani feldarabolása fizikai erőt igényel, ezért korántsem mindegy, hogy a kés milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Milyen előnyei vannak annak, ha hentes kést használsz?

Az Extrametál.hu finomacéláru webáruházban hentes kések széles kínálata áll a rendelkezésedre. Ha sikerül egy valódi hentes késre szert tenned, annak többféle előnyét is élvezheted:

  • Időtálló minőséget jelent – azaz hosszú éveken keresztül a segítőtársad lehet a munkában. Ennek feltétele a megfelelő karbantartás, ami ebben az esetben viszonylag egyszerű.
  • Gördülékennyé teszi a szeletelési, vágási teendőket, nem kell akkora erőt kifejteni a kellő hatás eléréséhez, mint egy normál kés esetében.
  • Jól bírja a fokozott igénybevételt, nem kell attól tartanod, hogy már kis erőbehatás esetén is kettétörik. 
  • Csúszásmentes, ellenálló markolata van, ennek köszönhetően nem válik a kezedben balesetveszélyes eszközzé.
  • A penge hengerelt rozsdamentes acélból készül, könnyen és gyorsan újraélezhető.

Érdemes néhány jó tanácsot megfogadni

Bármennyire is egyértelműnek tűnik egy vágóeszköz használata, nem biztos, hogy mindig a legoptimálisabban bánsz vele. Van néhány olyan tanács, amit neked sem árt megszívlelni, ha el akarod kerülni a baleseteket, illetve hosszú ideig használni szeretnéd a késedet.

  • Mindig a testedtől távolodó mozdulatokkal végezd a vágást, így ha a kés meg is csúszik a kezedben, nem tudod megvágni magad. Lényeges, hogy a kés nyele és a kezed a lehetőségek szerint mindig száraz legyen.
  • Fontos a célnak megfelelő késtípus kiválasztása.
  • A hentes kést kizárólag csak húsok szeletelésére alkalmazd, ellenkező esetben kicsorbul a pengéje és hasznavehetetlenné válik.
  • Soha ne hagyd a késeket szennyezetten és hosszan vízben állni sem.
  • A kés nem játék, nem szabad vele mutogatni, dobálózni – egyrészt a fokozott balesetveszély, másrészt a kés károsodása miatt.
  • Használj élvédőt a penge megóvása érdekében.
  • Tudd, hogy mi a különbség a fenés és az élezés között. A fenés az a művelet, amikor a fenőacélon a kés élét néhányszor végighúzod, és ezzel az elhajlott élt kiegyengeted. Az élezés ennél speciálisabb szakértelmet igénylő feladat, hiszen az egyenetlenségeket, csorbulásokat hivatott kijavítani.

A főzés mindenkinek mást jelent. Egy igazi hentes késsel neked is élménnyé válhat.