Előzetes letartóztatásba helyezték uniós pénzek hűtlen kezelése miatt Gabrijela Zalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal (SAFU) igazgatóját és további két személyt Horvátországban. A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy egy informatikai rendszer közbeszerzési eljárása során csaltak el európai uniós forrásokat.

A horvát sajtó beszámolója szerint a csalást 2018-ban követték el, amikor még a minisztériumot Gabrijela Zalac vezette, aki más korrupciós ügyek gyanúja miatt 2019-ben a média nyomására lemondott tisztségéről.

A jelenlegi nyomozás tárgyát egy 13 millió kuna (622 millió forint) értékű, informatikai rendszer beszerzéséről szóló szerződés képezi, amelyet egy olyan cég kapott meg, amely azt megelőzően csak egy alkalmazottal rendelkezett és bankszámláit zárolták. A horvát ügyészség korábban már nyomozott az ügyben, de nem indított eljárást.

Az Európai Ügyészség a vádlottak kihallgatását követően dönt az eljárás folytatásról, addig nem közölnek részleteket.

Az Európai Ügyészség 2021 június 1-jén kezdte meg működését. Feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely “elválaszthatatlanul összekapcsolódik” az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Unió tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez – köztük Horvátország is.