9 év után, 2024. január 5-dikén feltételesen elhagyhatta a büntetés-végrehajtási intézetet a barátnője meggyilkolásáért elítélt dél-afrikai paralimpikont, Oscar Pistoriust. A világklasszis rövidtávfutó közel 1 éve nyújtotta be szabadlábra helyezése iránti kérelmét, amit első ízben még elutasított a bíróság.

Az egész világot megrendítette 11 évvel ezelőtt egy gyilkosság, amikor az akkor 26 esztendős világcsúcstartó paralimpikon rövidtávfutó Oscar Pistorius Valentin-napon több lövéssel végzett modell élettársával, Reeva Rebecca Steenkamp-pel. A 29 éves dél-afrikai modell jogvédőként is tevékenykedett hazájában.

Pistorius pere a világ nyilvánossága előtt zajlott, a több éves procedúra az olimpikon vallomásai tekintetében számos ellentmondásra derített fényt. Az ítélkező testület első ízben nem találta bűnösnek a sportolót szándékos emberölés bűntettében – Pistorius ugyanis azt vallotta, hogy betörőnek hitte hazaérkező barátnőjét, ezért lőtt. A nyomozás során feltárt bizonyítékok – a pár viharos kapcsolata, a vádlott korábbi fegyverhasználata- ismeretében a vádhatóság fellebbezését követően azonban a ügy újabb tárgyalás-sorozattal folytatódott.

Pistorius gyakorlatilag „ki-be járkált” a börtönbe az elkövetkezendő években, hol óvadék ellenében, hol jó magaviselete okán távozhatott feltételesen, és kerülhetett házi őrizetbe a büntetés-végrehajtás falai közül.

Az ügyészség azonban nem hagyta annyiban a gyilkossági ügyet. A hosszú büntető-tárgyalások során Pistorius minden ütőkártyáját eljátszotta, a dél-afrikai legfelsőbb bíróság végül 2017-ben mégis kimondta bűnösségét szándékos emberölés bűntettében és 13 év 5 hónap szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy büntetése felének letöltését követően feltételesen szabadulhat a büntetés-végrehajtási intézetből.

Büntetése letöltése alatt Pistorious megkísérelt öngyilkosságot is elkövetni, számos abúzus érte a börtön falain belül, családja pedig folyamatos fenyegetettségnek és zsarolásnak volt kitéve.

Idén január 5-én a sportoló – 9 év letöltését követően – elhagyhatta a Pretoria melletti Atteridgeville fegyházat, büntetése letöltésének hátralévő részét szigorú biztonsági intézkedések mellett házi őrizetben folytathatja – 2029-ig bezárólag nem tarthat kapcsolatot a sajtóval, meghatározott időpontokban az otthonában kell tartózkodnia, és alkoholt sem fogyaszthat.

A paralimpikonnal a közel 11 éve történt gyilkosság óta aktívan foglalkozik a dél-afrikai sajtó, személyével összefüggésben számos ellentmondás is kiderült időközben – ezek utóbb sportetikai kérdéseket is felvetettek.

Így indult…

Oscar Pistorius lábait 11 hónapos korában kellett egy genetikai rendellenesség miatt térd alatt amputálni. Sportolóként kivételes tehetség volt, aki a „leggyorsabb láb nélküli ember”-ként híresült el a sportvilágban. A 2004-es athéni paralimpián már egy bronz- és egy aranyérmet, a 2008-as pekingi paralimpián további három aranyérmet, 2014-ben Londonban pedig két aranyat és egy ezüstöt gyűjtött be a világklasszis sportoló. 2012-ben kvalifikálta magát az egészséges atléták közé a londoni olimpiára, így az első paralimpikon lett, aki fogyatékosságával rendes olimpiai távot teljesített.

Sporteredményeinek köszönhető sikerei mellett kiemelendő, hogy számos világmárka – mint pl. a Nike – arca lett  szponzorációs szerződés keretében, emellett közéleti aktivitása is meghatározó volt. Számos alapítványt támogatott – így többek között a taposóaknák áldozatainak megsegítéséért küzdő „Mineseeker”-t. 2008-ban a Time magazin „hősök és úttörők” kategóriában az év legfontosabb 100 embere közé választotta.