Túl sok az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett bűncselekmény, ezért jogszabály-változtatást kezdeményez a grönlandi kormány (Naalakkersuisut). A részegen elkövetett erőszakos cselekmények száma kiugrón magas a föld legnagyobb szigetén. A 2022-es rendőrségi statisztikák szerint főleg a szombat éjszakákat uralja az erőszak.

Grönland kormánya még 2018-ban már tett egy próbát az alkoholtörvény szigorítására, amelyet aztán egy év elteltével ismét enyhítettek a lakossági és politikai tiltakozások miatt.

A Naalakkersuisut a rendőrséggel együttműködésben egyeztetéseket kezdeményezett több olyan munkacsoporttal, amelyek a lakosság alkohol problémáival foglalkoznak.

“A hétvégékre jellemző erőszakos bűncselekmények csökkentése érdekében az alkohol értékesítési idejének csökkentése lehet a leghatékonyabb megoldás” – nyilatkozta Bjørn Bay, a grönlandi rendőrség vezetője a Sermitsiaq lapnak . “Az erőszakos bűncselekmények általában nem az éjszakai életben vagy a kocsmákban történnek, hanem főleg az italozást követő házibulikon, valamint az elkövetők otthonában” – mondta a rendőrségi vezető.

A túlzott alkoholfogyasztás a legjelentősebb közegészségügyi probléma Grönlandon, a lakosság közel fele időszakosan mértéktelenül fogyaszt alkoholt.

Rendkívül nagy számban követnek el alkoholos befolyásoltság alatt álló személyek nők sérelmére szexuális bűncselekményeket, a részeg szülők pedig az esetek többéségében erőszakosan viselkednek gyermekeikkel, vagy egyszerűen elhanyagolják őket.

Az áldozatok védelmében a kormányzat és több önkormányzat 2020-ban menedékhelyeket hoztak létre, ahol nőknek, fiataloknak és gyerekeknek díjmentes éjszakai szállást biztosítanak a legkritikusabb időszakokban – hétvégenként és a fizetésnapok környékén. Jelenleg nyolc menhely és egy nemzeti kezelőközpont működik a szigeten.

Grönland földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag azonban a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. Hagyományosan a grönlandiak nem készítettek erjesztett italokat, a lakosságot a bálnavadászok és a dán gyarmatosítók szoktatták rá az alkoholfogyasztásra a 16. századtól kezdődően. Az alkoholizálás napjainkra már valamelyest mérséklődött. 1987-ben volt a csúcson – akkor éves szinten egy főre levetítve 22 liter 100 százalékos alkohol fogyott el a szigetországban.