A szőnyegnek nagyon fontos szerepe van a lakásban, ami nem merül ki a dekorációban. Természetesen az a legjobb, ha esztétikusan mutat, de emellett praktikus funkciókat is ellát. Összhangba fogja a bútorokat, szigeteli a padlót, csökkenti a zajt, melegséget visz az otthonokba, a csúszásveszélytől is megkímél minket. (X)

Ez mind a szőnyeg feladata. Amikor újat vásárolunk, szem előtt kell tartanunk bizonyos szempontokat, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legtökéletesebb legyen. Következő írásunkban összeszedtük néhány pontban azokat a dolgokat, amelyekre érdemes odafigyelni.

A szőnyeg mérete

Sokféle méretben kaphatók szőnyegek, de fontos előre felmérni a terepet, nehogy meglepetés érjen minket. A túl nagy és az alulméretezett szőnyeg sem fog jól mutatni egyetlen helyiségben sem. A legideálisabb méret kiválasztása érdekében pontosan mérjük le a tervezett helyét, majd jegyezzük is fel.

Figyeljünk a bútorok elrendezésére, és arra is, hogy az ajtók melyik irányba nyílnak, hogy véletlenül se akadjanak el a szőnyegben. A különböző helyiségek funkcióját se hagyjuk figyelmen kívül, alkalmazkodjon ehhez is a kárpitok mérete.

A szőnyeg színe

A színek különböző hatással vannak ránk, a hangulatunkat és a közérzetünket is befolyásolhatják. Általánosságban elmondható, hogy az élénkebb színek energetizálnak, a visszafogottabb árnyalatok pedig nyugalmat sugároznak. A Szőnyeg textil webáruház széles választékában színek szerint is keresgélhetünk, ha tudjuk, melyik árnyalat lesz a megfelelő.

Ne az legyen a mérvadó, hogy melyik a kedvenc színünk, vagy egy esetleges első benyomás se. Ha stílusában és hangulatában nem passzol bele a kárpit a lakberendezésbe, akkor inkább kaotikus lesz. Az a lényeg, hogy harmonizáljon a bútorokkal, a falakkal, a függönnyel, a padlóval, és az egyéb kiegészítőkkel is.

A szőnyeg szigetelési képessége

Már az is komfortérzetünket növeli, ha nem a hideg padlón kell járnunk, mert a szőnyeg a hőszigetelésben is jeleskedik. Ám képes emellett még a zajokat is csökkenteni, mert tompítja a lépések erejét. Persze csak akkor, ha a megfelelő helyre tesszük az optimális vastagságú kárpitot. A szőnyeg ráadásul egy visszhangos szoba jobb akusztikájához is hozzájárul.

A szőnyeg tisztítása

Bár nem állhatunk folyamatosan a szőnyeg mellett, hogy mikor kerül rá egy szennyeződés, de azért ha megtörténik, ajánlatos azonnal eltüntetni.

A szőnyeg kiválasztása során pedig azt is át kell gondolni, hogy mennyire könnyen tisztítható az adott modell, és hova kerül a lakáson belül. Előszoba, gyerekszoba, konyha, étkező ki van téve ilyesfajta veszélyeknek, úgyhogy ezekbe célszerű inkább rövidebb szálút elhelyezni.

Ha van kisállat az otthonunkban

Ha a kutya, a macska mindenhova bejáratos, valószínűleg nem lesz jó ötlet a shaggy szőnyeg. Ennek szálaiba könnyen beakadnak a karmok, ami végzetes lehet a kárpitunkra nézve. Kisállatok jelenlétében amúgy is többet kell takarítani, úgyhogy olyanokat érdemes választani, amelyek gyorsan átporszívózhatók, egyszerűen tisztíthatók.