Bár területének nagyobb része az ázsiai oldalon fekszik, mégis tartják inkább európai városnak Isztambult, mint ázsiainak. A város Törökország legnépesebb települése, amely ugyan fővárosi ranggal már nem büszkélkedhet, de kétségtelenül az ország művészeti, kulturális és gazdasági központja. (X)

Rengeteg turista keresi fel különleges adottságainak, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékeinek, illetve a számos művészeti alkotásnak köszönhetően, melyek a palotában lelhetők fel. A Wanderers Isztambul 10 legfontosabb látnivalóját foglalja össze ajánlójában, amelyek csak töredékét képezik az itt található megannyi csodának. 

Isztambul látványnak is elsőrendű

Isztambul a Boszporusz és a Márvány-tenger partján terül el, egy tölcsértorkolat, az Aranyszarv-öböl választja ketté. Ez egy mély, természetes kikötő, áthajózása látványos turistaprogram. 

A város építészetén megmutatkozik etnikai sokszínűsége és gazdag történelme is. Irdatlan mennyiségű mecset, templom, palota, vár, torony és zsinagóga színesíti a látképet. Az ókori görög és római épületek, emlékművek mellett számtalan bizánci és oszmán remekművet is megcsodálhatunk, különösen az európai oldalon. 

A modern Isztambulban magasabb épületek, bevásárlóközpontok is helyet kaptak, de számos cégnek is itt van a székhelye. Irodaházak, bankok, sőt még hotelek, éttermek és konferenciatermek sokasága is várja az ide látogatókat. Több nagyobb nemzetközi cég előszeretettel rendezi meg Isztambulban a konferenciáit. 

Isztambul kulturális élete és szórakozási lehetőségei

A városban jó néhány mozi, színház, illetve múzeum található, de van itt operaház és még fesztiválokat is rendeznek. Emellett azoknak is kiváló lehetőségeket nyújt, akik pihenni, feltöltődni szeretnének. 

Az oszmán időkben a kulturális élet a hamamokban, azaz a törökfürdőkben zajlott, ma ezek rekreációs tevékenységekre nyújtanak megoldást a vendégeknek is. Több uszoda és különböző fürdőhelyek is találhatók a közelben. 

Isztambulban folyamatosan pezseg az élet, az éjszakai élet is színes és élénk. A Boszporusz partján található népszerű szórakozóhelyeken gyakran megfordulnak török hírességek is. A hagyományos török ételeket felszolgáló éttermek mellett megtalálhatjuk az európai és a távol-keleti konyhákat is. 

A helyi lakosságról

Isztambul lakosságának száma évről évre nő, annak köszönhetően, hogy sokan költöznek fel vidékről. A lakosság összetétele sem a vallás, sem a nemzetiség szempontjából nem tekinthető egységesnek. 

A törökök mellett örmények, zsidók, görögök és keresztény szírek is élnek itt szép számban, de számos más nemzetiség és külföldiek is telepedtek le a városban. A közlekedési morál hírhedten alacsony, gyakoriak a forgalmi dugók. Mindezek mellett ez a különleges, sokszínű város egyedi hangulatával magával ragadja az utazókat. Egyszerre európai és ázsiai, aminek köszönhetően egészen más és sajátos látnivalókat tartogat, mint az európai nagyvárosok.