Közeleg január 22-a, amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte a legfőbb tudnivalókat, gyakori hibákat és azok megelőzéséhez szükséges tudnivalókat.

Mi az EPR?

2023 július 1-től indult Magyarországon az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelőségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, amelynek bevezetésével egy új fogalmat tanultunk, a körforgásos termékekét.

Az új kötelezettség összefüggésben van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2050-ig megvalósítsa a teljesen körforgásos gazdaságot, amelynek célja – szemben a termékek egyszeri fogyasztására épülő lineáris gazdasággal – a termékek élettartamának a lehető legoptimálisabb meghosszabbítása.

Az EPR kötelezettség a körforgásos termékek gyártóit terheli, az EPR díjfizetési kötelezettség ugyanis a körforgásos termék gyártó általi első forgalomba hozatalával keletkezik.

Konkrét Teendők az Adatszolgáltatás Alatt:

  • Teljes Körű Termékadatok Gyűjtése: Ellenőrizze, hogy minden termékhez rendelkezésre álljanak a pontos és naprakész információk, beleértve az anyagokat, összetevőket és gyártási folyamatokat.
  • Export/Import Számlák Részletes Vizsgálata: Győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden olyan dokumentációval, amely igazolja a termékek mozgását, különös tekintettel az export/import folyamatokra.
  • Pontos Kategóriázás és Besorolás: Vizsgálja át a termékeket, és biztosítsa, hogy helyesen legyenek besorolva a megfelelő EPR kategóriákba, elkerülve ezzel a pontatlanságokból adódó problémákat.
  • Gyakori Adatbázis-frissítések: Rendszeresen frissítse termékadatbázisát, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálja a pontatlanságok kockázatát.
  • Állandó Ellenőrzés az Adatszolgáltatás Folyamatában: Ne hagyja figyelmen kívül a bevallás során felmerülő esetleges hibákat. Az azonnali korrekció segít elkerülni a későbbi problémákat.

Adatszolgáltatás során elkerülendő Tipikus Hibák:

  • Pontatlanságok a Termékinformációkban: Ellenőrizzék, hogy a termékekkel kapcsolatos adatok pontosak és naprakészek legyenek a bevallás során. Pontatlan adatok hibás besorolásokhoz és következményekhez vezethetnek.
  • Hiányzó Dokumentációk: Győződjenek meg róla, hogy rendelkeznek minden szükséges dokumentációval, beleértve az export/import számlákat, amelyek megerősítik a termékek mozgását.
  • Általános Helyesbítések Elmulasztása: Az esetleges hibák kijavítása azonnali intézkedést igényel. Ne hagyják figyelmen kívül az esetleges hibákat, és azokat mielőbb korrigálják.

Hogyan Előzhetik Meg a Tipikus Hibákat:

  • Pontos Adatokat Gyűjtsenek: Kezdetektől fogva gyűjtsék össze és rendszerezzék a pontos termékinformációkat, beleértve az összetevők, anyagok és a gyártási folyamatok részleteit.
  • Időben Frissítsék Adatbázisukat: Rendszeresen frissítsék termékadatbázisukat, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálják a pontatlanságok kockázatát.
  • Dolgozzanak Szakértővel: Amennyiben bármilyen kétség vagy nehézség merül fel a bevallás során, vegyék fel a kapcsolatot egy külső szakértővel, aki segít az EPR követelmények megfelelő teljesítésében.

„Az EPR nyilvántartás készítésének és a megfelelő adatszolgáltatás benyújtásának a folyamata bonyolult lehet, különösen a többféle körforgásos terméket gyártó vagy külföldről beszerző vállalkozások esetében és az apró hibák is jelentős eltéréseket okozhatnak az EPR kötelezettség összegében. A jó hír viszont az, hogy a szabályozó megengedi, de csak 2024. március 31-ig és csak egy alkalommal, hogy módosítást nyújtsanak be az érintett cégek a már korábban leadott adatszolgáltatások tekintetében. Ezt követően azonban már egyáltalán nincs mód korrekcióra, ellentétben az adóbevallásokkal, amelyek esetében az elévülési időn belül még lehetőség van önellenőrzésre” – hívja fel a figyelmet Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adóüzletágának vezetője.