Négy törvényjavaslatot kíván a kormány elé terjeszteni szeptemberig az egészségügyi tárca. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a közeljövőben Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban tárgyal egészségügyi beruházásokról és további együttműködésekről.

Négy végleges törvényjavaslatot készít el szeptemberig az egészségügyi minisztérium – jelentette be Kökény Mihály miniszter a tárca nyári programját ismertető sajtótájékoztatón. Már megkezdődött és a nyár végéig tart a gyógyszerpiaci rendtartásról és az egészségügyi reformról szóló tervezet szakmai vitája, ezeket várhatóan a nyár végén nyújtja be az egészségügyi tárca a kormánynak.

A gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvényről Kökény Mihály elmondta, a megszülető jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy ne csak két évre, hanem hosszabb távra rendezni lehessen a gyógyszerpiaci szabályokat. A javaslat újraszabályozza a készítmények árának, felhasználásának, promóciójának lehetőségeit, rendezi a felügyeleti jogokat és a kiskereskedelmi problémákat. A szakmai koncepciót első olvasatban már tárgyalta a kormány.

A másik jelenleg egyeztetés alatt álló jogszabálytervezet az egészségügyi ellátás átszervezéséről, az irányított betegellátási modell kiterjesztéséről szól. A koncepció kapcsán a miniszter szavai szerint csendes műhelymunkák zajlanak, nyár végére egy vállalható törvénytervezet benyújtását tervezik. Kökény Mihály hozzátette, nemcsak a törvénytervezet kidolgozása jelenti az egészségügy modernizációját, hiszen folyik az önkormányzati intézmények rekonstrukciós programja, az egészségügyi dolgozók számára létrehozott hitelprogram és a műszerfejlesztési programok is.

A leghamarabb, várhatóan júliusban a szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat-csomag kerülhet a kormány elé. A SZOLID névre keresztelt program első fázisában a legnehezebb helyzetben lévők érdekében növekedhet bizonyos segélyek összege, kistérségi alapon szerveződik át a gondozás és normatíva emelés várható a bölcsődék és a családi napközi esetében (ez utóbbihoz uniós támogatásra is pályázhatnak a fenntartók).

Nyár végéig elkészül a végleges törvénytervezet a személyes genetikai adatok védelméről, a genetikai teszt- és szűrővizsgálatokról, valamint a biobankokról. A szablyozás szakmai vitája már lezárult, Kökény Mihály szerint elsősorban az adatvédelemről szóló részt kell felülvizsgálni, mielőtt véglegesítik a javaslatot.

Az egészségügyi miniszter péntek reggel aláírta a megállapodást Göncz Kingával, a hétfőn kinevezett esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszterrel, melyek lesznek azok a feladatok, amik a szociális minisztériumból átkerülnek az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalból. Göncz Kinga lesz továbbra is felelős így az idősügyi titkárság, az Országos Fogyatékosügyi Tanács munkájáért, az Országos Fogyatékosügyi Programért, a Fogyatékosok Esélye Közalapítványért és a társadalmi kirekesztés ellen folyó programokért.

Kökény Mihály azt is bejelentette, hogy július végén Kínába utazik, ahol egy Budapesten létesítendő közép-európai kínai orvoslási központról, valamint egészségügyi befektetésekről tárgyal. A miniszter szerint hamarosan sor kerül egy amerikai útra is, ahol szintén befektetésekről, tudományos és kutatási együttműködésekről, valamint a gyógyturizmusról eshet szó.