Most közzétett jelentések szerint 400 eutanázia-esetet jegyeztek fel Belgiumban, mióta – két éve – engedélyezték az országban a kegyes halál intézményét.

A hivatalos adatok szerint 2002. szeptember 23. ás 2004. január 1. között az orvosok 259 esetben segítettek a másvilágra halálosan beteg pacienst. Az idei eutanázia-esetekkel együtt 400 körül van a kegyes halálok száma.

Orvosi szakértők egyértelműen sikeresnek értékelik az eutanáziát engedélyező törvény működését. Felhívják a figyelmet arra, hogy a kegyes halálok száma a korábbi időszakhoz képest valójában nem változott, a különbség az, hogy az orvosok most már nem titkolják, ha segítenek megrövidíteni halálosan beteg paciensük szenvedéseit.

A belga jogszabály egyértelműen meghatározza az eutanázia lehetséges módját. Az orvos csak akkor segíthet halálba egy beteget, ha az ezt kéri, méghozzá “saját akaratából és többször megismételve”, továbbá az illető “mélyen elgondolkodott” azon, hogy tulajdonképp mire kéri orvosát. A kegyes halált választóknak teljesen tudatuknál kell lenniük, külső nyomás hatására nem dönthetnek életük befejezéséről.