OVB: szabályozni kellene a népszavazáshoz kapcsolódó kampánytevékenységet

2004.12. 3. MTI

Szabályozni kellene az országos népszavazásokkal kapcsolatos kampánytevékenységet, annak finanszírozását, valamint az állami szervek részvételét a kampányban - mondta az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke pénteken Budapesten.

Ficzere Lajos, sajtótájékoztatóján kijelentette: "A népszavazással kapcsolatos kampánytevékenység - ezt tapasztaltuk a gyakorlati munkánk során - (...) túlságosan átpolitizálódott és pártpolitikai jellegű dimenziókat kapott, pártpolitikai csatározások jellemezték, jóllehet a népszavazás egy önálló, független, sajátos hatalomgyakorlási forma". Elmondta, hogy a választási eljárásról szóló jelenlegi törvény erre a kérdésre - nagyon kis eltéréssel - az országgyűlési képviselők választására vonatkozó rendelkezések alkalmazását írja elő.

Ficzere szerint, szükség lenne arra, hogy a választási jogszabályok egyértelműen és világosan határozzák meg az állami szervek választási kampányban való részvételét. Ma csak egy tilalom van a törvényben erre vonatkozólag, hogy nem lehet kampánytevékenységet, választási gyűlést tartani állami és önkormányzati szervek helyiségeiben. Szabályozni kellene a kampányfinanszírozást is, ugyanis a jogalkotó nem terjesztette ki az országgyűlési-képviselő választás ide vonatkozó rendelkezéseit az országos népszavazásra - tette hozzá az OVB elnöke.

Ficzere Lajos hozzátette: az aláírásgyűjtés időszakában a véleménynyilvánító népszavazás átfordulhat ügydöntővé, ha 100 ezer helyett 200 ezer aláírás gyűlik össze. Ha azonban az ügydöntő népszavazás kellő részvétel híján nem eredményes, az nem tekinthető véleménynyilvánító népszavazásnak.

  • kapcsolódó anyagok
NÉPSZAVAZÁS
OVB