Határozott bírósági ítéletek az Internetes kalózkodás ellen

2005.02.10. MAHASZ

A Nemzetközi Lemezipari Szövetség (IFPI) elégedetten nyugtázta a mérföldkőnek is tekinthető ítéletet, amelyet a bíróság a franciaországi Pontoise-ban hozott egy olyan felhasználó ellen, aki hatalmas mennyiségű illegális hangfelvételt tett elérhetővé mások számára az Interneten keresztül.

Első alkalommal fordult elő az országban, hogy egy magánszeméllyel szemben szülessen ítélet P2P felhasználás vétségében. A döntés igen fontos precedenst teremt és tovább bizonyítja a zenei file-ok megosztásának illegális voltát, amennyiben a jogtulajdonosok nem járulnak ehhez hozzá.

Alexis B. iskola tanítót 10200 Euróra büntették, miután bebizonyosodott, hogy 30 Gigabyte-nyi file-t töltött le és tett elérhetővé illegálisan – ez a mennyiség körülbelül 10 ezer dalt, vagyis 614 albumot jelent. Ezenfelül kötelezte a bíróság, hogy fizesse meg az ítélet publikálásának költségeit a Liberation és a Le Parisien nevű országos napilapokban.

Az ítélet nyilvánosságra hozatala emlékeztetőként és elrettentésként szolgálhat azok számára, akik tevékenységükkel az ehhez hasonló jogkövetkezményeknek teszik ki magukat.

John Kennedy, az IFPI elnök-ügyvezetője kijelentette: „Egyáltalán nem okoz örömöt számunkra, hogy peres eljárásokhoz kell folyamodnunk az illegális file-cserélők ellen, de a francia ítélet bizakodóvá tesz bennünket. Egyértelmű üzenetet küld azok számára, aki azt gondolják, hogy nagy mennyiségű illegális hangfelvételt büntetlenül terjeszthetnek a P2P hálózatokon keresztül: senki sem immúnis, senki sem névtelen, és igenis vannak következmények. A zene ma már széles körben elérhető számos legitim online forrásból is – ha valaki szeretné elkerülni a büntetés kockázatát, ez igen könnyű: töltsön le legálisan.

  • kapcsolódó anyagok
SZERZŐI JOG
SZERZŐI JOGVÉDŐK