Mindössze két héttel Hollandia történetének első népszavazása előtt a közvélemény kutató intézetek szerint a „nem” győz majd az Alkotmányról szóló referendumon, melyet furcsamód súlyosbít, hogy az Eurovíziós dalfesztivál holland versenyzője kiesett a középdöntőben.

A hétvégén készült felmérések szerint az Alkotmányt ellenzők tábora nagy lépést tett előre. Az Interview/NSS kutatása szerint június 1-jén a hollandok 63 százaléka szavaz majd az új alapszerződés ellen és mindössze 37 százalékuk mond majd igent az Alkotmányra. Felmérések, melyek a bizonytalan szavazókat is figyelembe veszik, hasonlóan nagy előnyt jósolnak a „nem”-nek.

Egy másik kutatás szerint, melyet a TNS NIPO végzett az ellenzők 54 százalékon, a támogatók 27 százalékon állnak. Egy a köztévének készített felmérés ráadásul azt mutatja, hogy az alapdokumentumot ellenzők tábora az elmúlt héten 45-ről 53 százalékra növelte előnyét, míg a támogatók csoportja stabilan 36 százalék.

Az ellenzők táborának növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a Holland Nemzeti Bank elnöke április végén bejelentette: az euró bevezetésekor a holland forintot 5-10 százalékkal alulértékelték a német márkához viszonyítva.

Furcsamód a holland szavazókat az Euróvíziós Dalfesztivál is lázba hozta, főleg amikor kiderült, hogy a holland énekes, Glennis Grace a középdöntőben kiesett a versenyből. A holland sajtó szerint ez azért történhetett meg, mert a kelet-európai országok egymás csapatait favorizálták. Hollandia legnagyobb napilapja a De Telegraaf, mérges és kiábrándult olvasók leveleit közli címlapján, melyek között az is szerepel, hogy Hollandia „ne vegyen részt többször ezen a megrendezett, kelet-európai vetélkedőn”.

A napilap szerint az olvasói levelek többsége az EU Alkotmány ellen is irányul. A holland sajtóban megjelent kommentárok szerint az Euróvíziós Dalfesztivál hűen tükrözi, hogyan alakulnak a dolgok az Európai Unióban. Az egyik elismert közvélemény kutató sajtóközleményében az áll, hogy a hollandok 71 százaléka gondolja, hogy lényegesen több kelet-európai, mint nyugat-európai versenyző jutott be a dalfesztivál döntőjébe, és ez jó példa arra, hogy a hatalom az EU-ban hogyan tolódott el nyugatról keletre.