Nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani tényleges jövedelmüket az egyszerűsített vállalkozói adót fizető polgárok. Az adóhatóság ugyanis csak a bevételről tud igazolást adni, a költségeket viszont sokszor még az érintettek sem tudják pontosan.

Válóperes tárgyalásán a korábban egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választó egyéni vállalkozó az adóhatóságtól kapott igazolással szerette volna bizonyítani a jövedelmét, ám mielőtt belefoghatott volna a magyarázkodásba, hogy az abban szereplő összeg valójában nem is a jövedelme, a bíró az igazolásra tekintve megjegyezte: “Látom, maga az adóhatóságnál dolgozik.” Ettől aztán az ilyenkor szokásosnál is kínosabban érezte magát a férfi, hiszen ha a bíró számára az sem világos, miért az adóhatóságtól hozott igazolást, akkor nyilván még kevésbé tájékozott az evával kapcsolatban.

Az evások sokszor jönnek zavarba olyan nyomtatványok kitöltésekor, amelyekben arra kell válaszolniuk, mennyi is a jövedelmük, hát még ha igazolást is fel kell mutatniuk róla. “A kettős könyvvitelt vezetők viszont saját maguk tudják igazolni a jövedelmüket” – mutat rá e számviteli metódus előnyére Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Az evások többsége azonban csak bevételi nyilvántartást vezet, azaz nem tartja számon költségeit.

Az evás egyéni vállalkozó az adóhatóságtól a bruttó bevételéről kaphat igazolást. Ezen a befizetett evát is feltüntetik, nem szerepelnek rajta viszont a befizetett járulékok, az iparűzési adó és természetesen más költségek sem. Így kellemetlen helyzetbe kerülhet az evás, ha a tiszta – s nem a költségekkel csökkentett – bevétele alapján rónak ki rá fizetési kötelezettséget, például gyermektartást.

Nagy fejtörést okoz a jövedelem igazolása annak is, aki evás társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja. Ha ugyanis személyes közreműködői díjat kap, mivel az adóhatóság csakis erre az összegre szólóan adhat ki jövedelemigazolást, az után fizet az illető személyi jövedelemadót (szja) is. Ráadásul az evás társaságok nem is kötelesek személyes közreműködői díjat fizetni tagjaiknak, hanem a költségek és az adó kifizetése után megmaradó pénzt kvázi “osztalékként” is kivehetik. Az így kiosztott jövedelmet pedig nem kell szerepeltetni az szja-bevallásban, sőt, ha az evásnak más szja-köteles jövedelme nincs, nem is kell bevallást benyújtania. Ekkor pedig az adóhatóság – mivel nem áll rendelkezésére adat – elutasítja a kérelmet.

Bővebben:
http://hvg.hu/…0/page2.aspx