Több szervezet és szakértő is aggályosnak tartja és jogi lépéseket szándékoznak tenni amiatt, hogy a Sony BMG által alkalmazott új másolásvédő szoftver a számítógépes vírusok készítésekor alkalmazott technológiára épül.

Mark Russinovich Window-szakértő október végén hozta nyilvánosságra észrevételeit, miszerint a CD-k másolását megakadályozó XCP szoftver ún. root-kit eszközt tartalmaz, melyeket leggyakrabban a víruskészítők alkalmaznak káros programjaik Windows operációs rendszer alatt történő észrevétlen futtatása érdekében. Russinovich további vizsgálataira alapozva megjegyezte, hogy az XCP megbízhatatlanabbá teszi a Windows-t használó gépeket és kritizálta a Sony BMG-t azért, mert megnehezítette az alkalmazást eltávolító programok létrehozását.

Az XCP nevű programot eredetileg a brit First 4 Internet cég készítette és a Sony BMG eddig körülbelül húsz, az Egyesült Államokban kiadott zenei albumon alkalmazta.

A Russinovich észrevételei nyomán Los Angeles-ben már beadott csoportkeresetet Alan Himmelfarb ügyvéd készítette, aki a bíróságon azt szeretné elérni, hogy a szórakoztatóipari óriáscég szüntesse be a másolásvédő szoftvert alkalmazó CD-k forgalmazását és az ilyen hanghordozókat már használó kaliforniai fogyasztók megfelelő kártérítésben részesüljenek.

További értesülések szerint ezzel egyidőben Scott Kamber New York-i jogász egy másik olyan csoportkereset elkészítésén dolgozik, melyben minden, az Egyesült Államokban érintett fogyasztó kárának megtérítésére vonatkozó igényt fogalmaz meg.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű szervezet pedig közleményben tudatta: jelenleg is vizsgálják, vajon a programnak a társadalomra vagy az EFF tagjaira gyakorolt hatása „elég komoly-e ahhoz, hogy megérjen egy perindítást.” Az EFF tanácsokat is ad annak megállapítása érdekében, hogy egy adott CD-t elláttak-e az érintett másolásvédelmi technológiával.

A Sony BMG ellen indult kampány komolyságát jelzi, hogy a vírusirtókat gyártó cégek már megkezdték az XCP-t kiszűrő, illetve az azt eltávolító programok kifejlesztését, sőt a Kaspersky Labs egyenesen a spyware programok közé sorolta a szoftvert.