A KRIMINÁLEXPO 2005 harmadik napjára, november 4-ére meghirdetett próbatárgyalásos vetélkedő közönsége az Egyetemi Kongresszusi Központban bepillantást nyerhetett az igazságszolgáltatás kulisszái közé, ahol a résztvevőknek tárgyalási helyzetben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

Tárgyalótermi díszletek között bírósági titkár vezetette a tárgyalást, ahol a vádat ügyészségi titkár, míg a védelmet ügyvédjelölt látta el. A nézők a tárgyalás előtt a bűncselekmény magját képező magyar film részletével is megismerkedhettek. A tanúk szerepét neves bíró kollégák – dr. Hrabovszki Zoltán a Fővárosi Ítélőtábla bírája, dr. Nyilas Levente a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája – töltötték be zseniális átéléssel, míg a vádlott szerepében dr. Varga Gergely, a X-XVII. Kerületi Ügyészség fogalmazója alakított emlékezeteset.

A bizonyítási eljárás során – az új büntetőeljárási törvény adta lehetőséget kihasználva – a tanuknál a felek általi kihallgatás érvényesült, amelynek keretében a sértettet az ügyész, míg a vádlottat mentő tanút a védő hallgatta ki először. A „vádlott” és a „tanuk” mindent megtettek annak érdekében, hogy a vetélkedő résztvevőinek megnehezítsék a dolgát, akik azonban ebben a többszörösen nehezített – és a nagy nyilvánosság miatt egyébként is szokatlan – szituációban is remekül helyt álltak.

A dr. Kovács Tamás altábornagy, legfőbb ügyész helyettes, katonai főügyész vezette zsűri az egymást követő három tárgyalás után hivatásrendenként értékelte a vetélkedő résztvevőit. A bírósági titkárok közül dr. Szabó Helga (PKKB), az ügyészségi titkárok versenyében dr. Krizmanics Ágnes (Szombathelyi Városi Ügyészség), míg az ügyvédjelöltek közül dr. Juhász M. Gábor (Ernszt és Tóth Ügyvédi Iroda, Budapest) utasította maga mögé a kollégáit.

A nézők szavazatai alapján a Jogi Fórum – mint a KRIMINÁLEXPO 2005 médiatámogatója – által felajánlott különdíjat, egy DVD/DivX lejátszót és “Az ördög ügyvédje” c. filmet dr. Juhász M. Gábor ügyvédjelölt nyerte el.