Első fokon 70 ezer forintos pénzbüntetésre, valamint a perköltségek megtérítésére ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juhász Pétert a Kendermag Egyesület alelnökét a tavalyi önfeljelentő akciója nyomán. A döntés ellen fellebbeztek.

A tárgyalás az első olyan per része, amely egy önmagát feljelentő kenderaktivista ellen indult. A mai Markó utcai tárgyalására Juhász Péter egy másfél méteres kendernövénnyel érkezett, melyet a tárgyalás berekesztését követően szabadon haza is vitt.

Tavaly tavasszal több tucat könnyű drogot fogyasztó fiatal és idősebb korú jelentette fel magát a rendőrségen. A Polgári Engedelmességi Mozgalom (PEM) kezdeményezői arra szeretnének rávilágítani, hogy az illegális drogokat fogyasztók nem bűnözők, és nem is betegek, nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

Pelle Andrea a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza azzal érvelt a bíróságon, hogy Juhász Péter nem veszélyezteti a társadalmat fűfogyasztásával. Azzal, hogy magának termelt kendert, a kábítószer megszerzésén keresztül sem veszélyeztetett. Pelle érvelésében kitért arra is, hogy a magyar törvények a közegészségügyi kockáztatására hivatkozva büntetik a marihuána fogyasztást, mely szerinte nincs arányban a büntetési tétellel (jelenleg 2 éves börtönbüntetés hazánkban).

A TASZ jogásza a tárgyalás szünetében javasolta a bíróságnak, hogy függesszék fel az eljárást és kérjék ki az Alkotmánybíróság álláspontját. Ezt a tárgyalást vezető bírónő elutasította, mondván az AB ezzel kapcsolatosan 2004 decemberében már hozott döntést, mely kimondja hogy a drogfogyasztás nem tekinthető elszigetelt esetnek. A bírónő szerint jól példázza a társadalomra való veszélyességet, hogy Budapesten is többen adták fel magukat illetve, hogy a média érdeklődését is kiváltotta a mostani tárgyalás.

Az alperes az elsőfokú döntés ellen fellebbezett, másodfokon a Fővárosi Bíróságon tárgyalják az ügyet.