Életveszélyt okozó testi sértés Szentesen

2006.01.10. Jogi Fórum / Szegedi Ítélõtábla

Társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, társtettességben elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében és társtettességben elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság id. D. M. I. rendű vádlottat. Az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett.

Az ügy II. rendű vádlottja, ifj. D. Mihály 1981 – szentesi lakos) társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettéért és társtettességben elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletéért az I. rendű vádlottéval megegyező büntetésben részesült. Az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett, az I. rendű vádlott és védője enyhítés érdekében, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen az önbíráskodás alóli felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést.

Az I. rendű vádlott egy társával 2002. augusztus 8-án éjszaka Szentesen egy cég kerékpártárolójából ellopott egy 11 ezer forint értékű kerékpárt, amit a Szentesi Rendőrkapitányság lefoglalt.

A vádlottak 2003. december 12-én este 8 óra körül bementek a szentesi Jómadár sörözőbe, ahol mindketten nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Italozás közben az I. rendű vádlott észrevette, hogy a sörözőben tartózkodik N. Lajos sértett. Ekkor a vádlottak odaléptek a sértetthez, s az I. rendű vádlott azt követelte, hogy a sértett adja meg azt a 4 ezer forintot, amivel 2003 januárja óta tartozik neki.

Miután az I. rendű vádlott felszólításának a sértett nem tett eleget a vádlottak visszaültek a helyükre, és tovább ittak. Időközben a sértett is nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, s éjfél körül erősen leittasodva távozott a záráshoz készülődő sörözőből. A vádlottak ekkor úgy döntöttek, hogy követik N. Lajost, majd megpróbálják a tartozásának megadására kényszeríteni. Utol is érték a sértettet, s akkor egyikőjük az ittas férfit leütötte, majd mindketten ütni, rugdosni kezdték. A két támadó közül az egyik – személye az eljárás során nem derült ki – a nála lévő palackból benzint locsolt a sértett nadrágjára, majd azt öngyújtóval meggyújtotta. A lángra kapott nadrág kb. 10 másodpercig égett, s ez idő alatt a vádlottak a sértettet rugdosták.

Amikor a vádlottak belátták, pénzüket nem kapják meg, a bántalmazással felhagytak, s egyikőjük a sértett nadrágját lábával oltani kezdte. Időközben rendőrök érkeztek a helyszínre, akik lehúzták a sértettről a parázsló nadrágot, s elfogták a menekülni próbáló vádlottakat. A bántalmazás következtében N. Lajos olyan súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett hogy 100 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐJOG