Kilenc vádlottas perben ítélkezett a Békés Megyei Bíróság 2007. május 23-án, miután a vádlottakat adócsalással és más bűncselekményekkel vádolta meg a Békés Megyei Főügyészség.

Az I. fokon kimondott ítélet két vádlott (a II. és a IX. rendű) esetében jogerőre emelkedett, a fellebbezéseket követően 7 vádlott ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla.

Az ügy I. rendű vádlottját, P. Istvánt (1966 – tótkomlósi lakos) 2 rendbeli, folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és számvitel rendjének megsértése vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, s ezért őt 5 év börtönre, 6 év közügyektől eltiltásra és 200 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte. Az ügy többi, az I. rendű vádlottnak a bűncselekmények elkövetésében segítséget nyújtó vádlottját szintén adócsalás miatt ítélték el különböző időtartamú szabadságvesztésre.

Az I. rendű vádlott 2000-től 2003-ig, a tótkomlósi székhelyű Piton-Toll Kft. ügyvezetőjeként, a különböző gazdasági társaságok nevében eljáró vádlott-társaival toll, pehely és hörcsögbőr értékesítésekről, üzleti tanácsadásról, piackutatásról, baromficsomagolásról és darabolásról számlákat könyvelt le 1 milliárd 911 millió 952 ezer forint bruttó összegben. Ezek valótlan tartalmú bizonylatok, ugyanis mögöttük megvalósult gazdasági esemény nem volt, illetve a számlák pénzügyi teljesítése sem történt meg. Ezt meghaladóan az I. rendű vádlott a számviteli nyilvántartásában – a valós teljesítés látszatát keltve – hamis tartalmú szállítóleveleket és származási igazolásokat, valamint – a pénzügyi teljesítés látszatát keltve – hamis kifizetési pénztárbizonylatokat is elhelyezett.

A valótlan tartalmú bizonylatok hitelességének alátámasztása érdekében a többi vádlottal nyilatkozatot íratott alá az I. rendű vádlott arról, hogy a számlák valós értékesítést takarnak, amelyeknek az ellenértékét megkapták. Ezeken a nyilatkozatokon a II., a III., a IV., az V., a VI., a VII., és a VIII. rendű vádlottak az aláírásukat közjegyző előtt a magukénak ismerték el.

Az I. rendű vádlott – a számlák adatait felhasználva – valótlan tartalmú ÁFA bevallásokat nyújtott be az APEH Békés Megyei Igazgatóságához, s így az adóbevételt ÁFA adónemben, összességében 381 millió forinttal csökkentette, vagyis ekkora összeggel károsította meg az állami költségvetést. Ezek mellett az I. rendű vádlott, a valótlan tartalmú számlák adatait felhasználva, valótlan tartalmú társasági adóbevallásokat nyújtott be, a fizetendő adó összegét a valósnál kevesebb összegben vallotta be, így, összesen 268 millió forinttal károsította meg az állami költségvetést. A többi vádlott az ügyletekben végrehajtott cselekményeivel, valótlan tartalmú számlák kiállításával különböző mértékben szintén megkárosította az államot – állapította meg az I. fokon eljáró bíróság.