A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a Meleg Méltóság Menetét a Szivárvány Misszió Alapítvány július 5-én; a rendőrség – bár szerdán megtiltotta az alapítvány demonstrációjának megtartását – tovább tárgyal a megrendezés lehetőségeiről.

Bodnár Zsolt ezredes csütörtökön sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: az alapítvánnyal egy hónapja egyeztetnek a felvonulás megrendezésének lehetőségéről, a szervezet a legutóbb június 10-én jelentette be a Deák tér – Andrássy út – Hősök tere útvonalra vonulásos demonstrációját.

Nagyon nehéz Budapesten közlekedni, megpróbálják az összes demonstrációt úgy megtartani a szervezőkkel, hogy azok Budapest lakosságának és az átmenő forgalomnak a legkisebb megzavarásával járjanak – magyarázta.

Mint mondta, erről egyeztettek az alapítvánnyal is: megpróbálták rávenni a szervezetet, hogy olyan területen tartsák meg felvonulást, amely kevésbé érinti a főváros forgalmát. Májusban több alternatívát is ajánlottak a szervezőknek, például a pesti rakpartot, a Margitszigetet vagy a Felvonulási teret.

Mindkét fél számára elfogadható megoldást azonban nem tudtak kidolgozni, ezért a június 10-ei bejelentésben szereplő felvonulást – tekintettel a nehéz fővárosi közlekedésre – a jogszabályban meghatározott időn belül megtiltották.

Az egyeztetések azonban nem álltak le a szerdai határozat postázásával, az ezredes tájékoztatása szerint azok csütörtökön is folytatódnak. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) is érdeke, hogy megtartsák ezeket a rendezvényeket és mindenki élhessen alkotmányos jogával – tette hozzá Bodnár Zsolt.

Megjegyezte: úgy tűnik, mindkét félben megvan a kompromisszumkészség ahhoz, hogy mégis meg lehessen tartani a rendezvényt. A főkapitány helyettese el tudja képzelni, hogy a vonulás miatt például csak részlegesen kelljen lezárni az Andrássy utat, félpályás útlezárás lenne csak az érintett szakaszon. Azt is el tudja képzelni megoldásként, hogy a keresztutcákat csak nagyon rövid időre – egy-egy felvonuló tömb áthaladására – zárják le.

A problémát az jelenti, hogy ha az eredeti bejelentést elfogadja a rendőrség, akkor az észak-déli főközlekedési utakat kettévágták volna a felvonulás idejére.

Az ezredes ezer-ezerkétszáz demonstrálóra számít a felvonuláson, és – ahogyan a korábbi években is – számítanak az ellentüntetők megjelenésére. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a rendőrségnek el kell különítenie egymástól a két tábort.