A jelenlegi EU-csúcs fő témája az ír népszavazás okozta intézményi krízis, ugyanakkor konkrét megoldás még nem körvonalazódik a kérdéssel kapcsolatban. Erre legkorábban a következő, őszi csúcson kerülhet sor, Írországtól ekkor már azonban konkrét javaslatokat várnak az unió vezetői. A találkozón a szerződés további ratifikációjáról és a bővítés folytatásáról is vitáztak a politikusok.

Októberi találkozójukon újra megtárgyalják az unió tagországainak vezetői azt, hogy milyen módon juthat ki az EU a Lisszaboni Szerződés írországi elutasítása utáni válsághelyzetből, ugyanakkor nem valószínű, hogy határidőt szabnak a probléma rendezésére – jelentette be a Tanács nevében Janez Jansa szlovén miniszterelnök az állam- és kormányfői találkozó első napját lezáró sajtótájékoztatón.

A soros elnök Szlovénia kormányfője arról is beszélt, hogy az ír eredmény nem fogja lassítani az unió bővítési folyamatát. Az unió irányítását júliusban átvevő francia soros elnökség nevében Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a bővítési folyamat lényegében megállt az ír elutasítás miatt.

Sarkozy szerint nincs értelme újabb tagokat felvenni addig, amíg nincs megállapodás az intézményrendszer jövőjéről a jelenlegi tagállamok között. Több vezető – köztük Sarkozy és előző nap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – arra is utalt, hogy más tagállamokban, így Csehországban is problémák mutatkoznak a szerződés ratifikálásában. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök ugyanakkor sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy kormánya nem kívánja akadályozni a megerősítés folyamatát. Sarkozy szerint Topolánek a találkozón utalást tett arra, hogy országában jelen van az EU-val szembeni szkepticizmus.

Az európai politikai elitben súlyos csalódást okozó múlt heti ír népszavazási eredmény a félévzáró csúcstalálkozó fő témájává lépett elő. A kötetlen vacsorát követően tett nyilatkozatokból egyértelművé vált ugyanakkor, hogy a kormányfők nem látnak azonnali megoldást. A megszólaló vezetők mindegyike a ratifikációs folyamat folytatása mellett foglalt állást – kivétel volt az ír Brian Cowen, aki csupán annyit mondott, hogy országa részéről túl korai még forgatókönyveket vázolni a népszavazás utáni helyzetre.

Írországnak döntenie kell arról, mit szándékozik tenni a múlt heti eredmény után, mert ettől függ a további lépések tervezése. Az egyik lehetséges forgatókönyv – bár ezt Cowen a voksolás előtt még elutasította – a népszavazás megismétlése.