A londoni Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította azt a kérelmet, amelyet egy brit milliomos azért nyújtott be, hogy népszavazás kiírására kényszerítse a brit kormányt a Lisszaboni Szerződés ratifikációjáról. Ezzel már semmi sem akadályozza, hogy az Egyesült Királyság befejezze az új uniós szerződés ratifikálását.

Stuart Wheeler keresetében azzal érvelt, hogy a munkáspárti kormány korábban népszavazás kiírására tett ígéretet az Alkotmányszerződés jóváhagyásáról, melyet a kudarcba fulladt francia és holland népszavazások után elhalasztottak. Wheeler véleménye szerint azonban az Alkotmányszerződés és a Lisszaboni Szerződés közötti hasonlóság miatt az utóbbiról is népszavazáson kellene dönteni.

A bíróság indokolása szerint a felperes beadványában nem találták megalapozottnak azt, hogy a Lisszaboni Szerződés népszavazás nélküli ratifikálása a brit jogszabályokba ütközne.

A brit törvényhozás alsóháza még márciusban szavazta meg a szerződést, a Lordok Háza pedig a múlt héten hagyta jóvá azt. A királynői jóváhagyás ellenére azonban a ratifikáció befejező lépésére, azaz a ratifikációs okiratok Rómában való letétbe helyezésére a folyamatban lévő bírósági ügy miatt eddig nem kerülhetett sor. Wheeler bejelentette, hogy fellebbezni kíván az ítélet ellen.