A ciprusi parlament ratifikálta csütörtökön az Európai Unió Lisszaboni Szerződését. Ezzel Ciprus a 20. tagállam, amely jóváhagyta a szervezet működési és döntéshozatali mechanizmusának „áramvonalasítását” célzó szerződést. Eközben Svédország is egy lépéssel közelebb került új EU-szerződés jóváhagyásához.

A ciprusi törvényhozás hat órás vitát követően annak ellenére fogadta el a javaslatot, hogy Dimítrisz Hrisztofiasz elnök kommunista gyökerű, euroszkeptikus AKEL pártja – a kománykoalíció fő ereje – ellenezte a szerződést, míg a koalíció többi tagja – a jobbközép DIKO és a szocialista EDEK – támogatta azt. A jelen lévő 49 képviselő közül 31 szavazott a szerződés ratifikálására. 17 AKEL-képviselő ellene voksolt, egy honatya tartózkodott.

Svédországban is halad a ratifikáció A svéd kormány bejelentette, hogy jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést. A formálisnak számító lépés a parlamenti ratifikáció megkezdéséhez volt szükséges. A svéd törvényhozás várhatóan az ősz folyamán szavaz a szerződésről.

„Meggyőződésünk, hogy a Lisszaboni Szerződés átláthatóbbá, demokratikusabbá és hatékonyabbá teszi az uniót” – mondta a döntést követően Cecilia Malmstroem, a svéd kormány európai ügyi minisztere.