Az Amnesty International szerint a kínai hatóságok számára a mögöttes tartalomnál fontosabb volt a külső megjelenés, mivel az olimpiai játékok alatt is folytatódott az aktivisták és az újságírók üldözése. A szervezet bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is, amiért beárnyékolta az olimpia emberi jogi örökségét azzal, hogy szemet hunyt a túlkapások felett. A szervezet Magyarországon helytelenítette továbbá, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az emberi jogokat nem tekintette az olimpiai eszme szerves részének, és nem mutatott megfelelő elköteleződést az emberi jogi sértések elleni fellépésben.

Az Amnesty International felszólította a NOB-ot, hogy hozzon létre konkrét és mérhető emberi jogi hatásmutatókat, amely a jövőben alkalmazható a pályázati folyamat során és a vendéglátó várossal aláírt szerződésben. Az Amnesty International azután adta ki közleményét, hogy Jacques Rogge, a NOB elnöke a pekingi olimpia zárónapján azt nyilatkozta, valóban kivételes olimpia volt a mostani”.

A játékok alatt a szervezet folyamatosan dokumentálta a békés aktivisták és újságírók ellen elkövetett emberi jogi sértéseket. Az eredmények a következők: Az aktivistáktól megtagadták az engedélyt arra, hogy békés demonstrációba kezdjenek a kormány által tüntetésre kijelölt Peking környéki parkokban. Augusztus 18-án, a média nem szűnő kérdezősködésének hatására a kínai hatóságok azt állították, 149 ember nevében 77 kérelmet kaptak, ám ebből 74 bejelentést megvontak”, kettőt felfüggesztettek”, és egyet megvétóztak”.

Aktivistákat tartanak fogva és büntetnek meg akár a munka általi átnevelés eszközével csupán azért, mert újabb engedélyért folyamodtak, hogy a tüntetésre kijelölt parkokban demonstráljanak.

Jelenleg is bebörtönzik vagy jogtalanul letartóztatják azokat a kínai újságírókat és emberi jogi aktivistákat, akik az emberi jogi sértésekrol próbálnak hírt adni.

Az Amnesty International elismerte, hogy történt néhány pozitív előrelépés a hatóságok részéről, pl. az, hogy – a játékok elején a Pekingben tartózkodó újságírók részéről érkező erős társadalmi nyomás hatására – számos nemzetközi weboldal korlátozását feloldották, ahogy a www.amnesty.org-ot is.

Mindazonáltal az Amnesty International továbbra is sürgeti a kínai hatóságokat, hogy növeljék az internet decenzúra mértékét, állandósítsák a külföldi újságírók részére tett átmeneti engedményeket, és biztosítsák, hogy ezek egységesen és hatékonyan legyenek érvényesíthetőek.