Nemzetközi emberi jogi konferenciát rendeznek Budapesten

2008.08.27. MTI

Fehéroszországból és Moldovából is érkeznek szakértők a Külügyminisztérium nemzetközi emberi jogi konferenciájára, a kétnapos tanácskozás csütörtökön kezdődik Budapesten - tájékoztatott Szelestey Lajos külügyi szóvivő kedden.

A Külügyminisztérium először rendez emberi jogi konferenciát. Az eseményre száz szakember kapott meghívót, érkeznek résztvevők Fehéroroszországból és Moldovából is. A konferencián képviselteti magát többi között az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is. Részt vesznek közép-ázsiai és balkáni civil szervezetek is, csakúgy mint a nagy nemzetközi nem kormányzati szervezetek, közöttük az Amnesty International és a Freedom House - hangsúlyozta Szelestey Lajos.

A tanácskozás célja az emberi jogok védelméért tevékenykedő szervezetek, intézmények tapasztalatcseréje, együttműködésük elmélyítése. A konferencia főbb témái között szerepel, hogy miként lehet erősíteni az együttműködést a civil szervezetek, a kormányzatok és a nemzetközi szervezetek között - tette hozzá a szóvivő.

A kétnapos tanácskozás témáját az adta, hogy hatvan évvel ezelőtt írták alá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A megbeszélés a tervek szerint egy konferenciasorozat első állomása. Jövőre a szabad mozgás, a migráció lesz napirenden a határnyitás huszadik évfordulója alkalmából.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
CIVIL SZERVEZETEK
ENSZ
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
EURÓPA TANÁCS