A német gazdaságot sújtó szakemberhiány miatt a berlini kormány úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb számban teszi lehetővé magasan képzett külföldiek bevándorlását. Az új tagállamok diplomásai számára jelentős könnyítést jelent, hogy a továbbiakban a munkavállalási engedély kiadása előtt nem vizsgálják a munkaerőpiaci helyzetet.

Eddig ugyanis egy új EU-tagállam állampolgára csak akkor kaphatott munkavállalási engedélyt, ha az adott állásra nem volt német állampolgárságú, illetve olyan jelentkező, aki valamelyik másik „régi” EU-tagállam állampolgára. Az Európai Unión kívüli országok diplomásai szintén bejuthatnak a német munkaerőpiacra, esetükben azonban meg fogják vizsgálni, EU-állampolgár nem jelentkezett-e a kérdéses állásra. Az új szabályok a tervek szerint a jövő év elejétől lépnek életbe.

Az Angela Merkel vezette kormány szerdai ülésén hagyta jóvá a külföldiek bevándorlásáról szóló két törvénymódosítást, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia. A tervek szerint csökkentik a magasan képzett külföldi dolgozók éves jövedelmének alsó határát. A német vállalkozások ugyanis panaszkodtak amiatt, hogy a túl magasan meghatározott minimumjövedelem miatt nincs elég mozgásterük, amikor új munkaerőt keresnek.